Ex-ministru al finanţelor face prognoze privind consecinţele furtului de la BEM

În cazul dacă nu va fi returnat furtul de la Banca de Economii, Guvernul va fi obligat să întoarcă creditul către BNM din mijloacele bugetare. Este declaraţia făcută de către fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Potrivit fostului membru al cabinetului de miniştri, „toată datoria urmează să fie achitată de la bugetul de stat. Este o sumă foarte mare, datoria internă va spori simţitor şi este logic să sporească şi povara fiscală. Consecinţele le vom simţi în timpul apropiat”.

Negruţă a precizat că, anterior, FMI a sugerat asupra necesităţii iniţierii procedurii de faliment asupra BEM şi Băncii Sociale. „A fost o procedură lipsită de sens să se pompeze sume enorme în nişte instituţii despre care se ştia că riscă să fie declarate insolvabile”, a spus fostul ministru.

Veaceslav Negruţă a adus acuzaţii în adresa BNM pentru că n-ar fi luat măsurile necesare pentru a preveni situaţia creată în sectorul bancar. „Dacă e să urmărim activitatea BNM începând cu anul 2009, atunci a intervenit doar de două ori pentru a reglementa situaţia din sectorul bancar: o dată în cazul unui atac raider de la Victoriabank şi a doua oară când BEM, Banca Socială şi Investprivatbank au fost luate sub gestiune specială de către BNM”, a adăugat ex-ministrul finanţelor.

Veaceslav Negruţă s-a pronunţat pentru transparenţa activităţii comisiei parlamentare abilitate cu investigarea furtului de la BEM, precum şi pentru desecretizarea materialelor care au legătură cu acest caz.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.