Ex-membru CUC, despre eventuale evoluții în reglementarea transnistreană

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, anticipează pentru 2018 mai mult lucruri negative se segmentul reglementării transnistrene. „O să fie date indicații și o să fie realizat protocolul care vizează apostilarea diplomelor. Deci, absolvenții din stânga Nistrului vor veni cu bulucul la Chișinău, o să-și ridice diplomele apostilate și o să plece unde o să vrea și când o să meargă acolo, iată acolo ei au să spună: „proștii ăștia de moldoveni, noi am învățat cum am vrut, pe unde am cumpărat diploma, pe unde am primit-o așa, pentru florile dalbe, dar ei ne-au apostilat-o, ne-au adus-o la nivel internațional și iată noi putem acum de rând cu alții să evoluăm acolo în direcția în care noi vrem”. Iată asta e pozitiv, în rest, o să fie numai negativ”, a notat Ion Leahu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Ex-membru CUC spune că o problemă va rămâne cea a fermierilor, care din nou sunt impuși să se înregistreze. Tiraspolul nici nu vrea să audă de dreptul la proprietatea privată a fermierilor din Moldova asupra terenurilor agricole situate după traseul Tiraspol – Râbnița. O parte din acele terenuri au fost preluate de către alți subiecți din stânga Nistrului. „Deci, în viitor o să trebuiască să luptăm cu ei ca să le obținem. Dreptul la proprietate îl au proprietarii, însă pământul era prelucrat în mare parte de arendași, dar arendașii se tem, ei n-au niciun fel de garanții că ei au să poată prelucra pământul și să aducă roada. Oricum ai da-o, intrăm în declin, cel puțin în primii ani succesul nu ne paște”, a opinat fostul membru CUC.

Întrebat dacă controlul mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean ar putea să schimbe optica, percepția, Ion Leahu admite acest fapt, însă, pune el în prezent este un singur post, cel de la Kuciurgan, care vizează într-adevăr regiunea transnistreană. „Eu am citit atent toate declarațiile făcute de reprezentanții Tiraspolului și am înțeles că ei își propun în 2018 foarte activ să promoveze subiectul respectiv. Cel puțin, să spunem programul minim al lor – să nu permită extinderea altor posturi, în afară de cel de la Kuciurgan”, a menţionat Ion Leahu.

„Atât dosarul transnistrean, cât și problema transnistreană nu sunt pentru noi pe primul plan, nu sunt de o importanță majoră”, crede Ion Leahu. Potrivit lui, şi din acest punct de vedere, orice ar apărea nu schimbă situația, nu deranjează populația din stânga Nistrului, poate doar câteva momente separate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.