Evoluţia ratei inflaţiei în martie 2015

În martie 2015, ritmul creşterii preţurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 7,1 la sută, fiind cu 0,6 puncte procentuale superior celui din luna precedentă şi depăşind limita superioară a intervalului de 5 la sută ±1,5 puncte procentuale, care constituie ţinta BNM, transmite IPN.

BNM menţionează într-un comunicat de presă că activitatea economică slabă din ţările zonei euro şi recesiunea din Federaţia Rusă (principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova) induc riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerţului extern şi al remiterilor populaţiei. Ceea ce poate influenţa dinamica ratei de schimb a monedei naţionale faţă de valutele străine şi, ulterior, evoluţia inflaţiei. Nu poate fi exclusă nici varianta escaladării tensiunii geopolitice din regiune, care  determină presiuni inflaţioniste suplimentare. În martie 2015, inflaţia a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât cea din martie 2014.

Cele mai semnificative majorări de preţuri aferente inflaţiei de bază au fost la detergenţi, articole sanitare şi de igienă, tricotaje, confecţii şi materiale de construcţii. Preţurile la produsele alimentare în luna de referinţă s-au majorat cu 1,3 la sută faţă de nivelul lunii precedente, urmare a creşterii preţurilor la fructe proaspete cu 6,8 la sută, la zahăr cu 5,3 la sută, la legume proaspete cu 4,4 la sută, la băuturi nealcoolice cu 3,4 la sută, la cartofi cu 3,2 la sută, la peşte şi conserve din peşte cu 2,7 la sută şi la produse de morărit şi panificaţie cu 1,6 la sută. Totodată, aceste majorări au fost atenuate de diminuarea preţurilor la ouă cu 20,9 la sută.

În martie, preţurile la combustibili s-au majorat cu 0,6 la sută comparativ cu luna precedentă, ca rezultat al majorărilor de preţuri la benzină şi motorină efectuate de companiile petroliere în luna februarie. Totodată, preţul la gazul din butelii a înregistrat o diminuare de 0,8 la sută. Preţurile la cărbune, lemne pentru foc şi combustibil lichid au rămas la nivelul lunii precedente.

În comunicatul difuzat, BNM dă asigurări că va monitoriza şi va anticipa în continuare evoluţiile interne şi cele ale mediului economic internaţional, inclusiv dinamica privind consumul populaţiei, remiterile, indicatorii pieţei valutare şi modificarea condiţiilor de comerţ extern, astfel încât, prin flexibilitatea cadrului operaţional specific strategiei de ţintire a inflaţiei, să asigure menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.