Evghenia Guțul, indignată că nu a fost inclusă în Consiliul Regional de Dezvoltare UTA Găgăuzia

Bașcana Evghenia Guțul este indignată de faptul că nu a fost lăsată să participe la ședința de constituire a Consiliului Regional de Dezvoltare UTA Găgăuzia și nici nu a fost inclusă în componența acestuia. În opinia sa, este încă un caz ieșit din comun, care dovedește atitudinea discriminatorie a guvernării față de UTA Găgăuzia.

„La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a desfășurat la Guvern ședința de constituire a Consiliului Regional de Dezvoltare UTA Găgăuzia, la care au fost lăsați doar câțiva primari „aleși” din UTA Găgăuzia, pe care PAS i-a considerat bineveniți. La indicația directă a lui Spînu, nu m-au lăsat să particip la ședință. Ați fost martorii la acest spectacol. Inițial m-au lăsat să intru în clădire, dar la ședință – nu”, a menționat Evghenia Guțul într-o conferință de presă la IPN.

Guvernatoarea susține că, potrivit legii, trebuie să fie în componența Consiliului Regional de Dezvoltare UTA Găgăuzia și este imposibil ca ea să nu fie lăsată la ședințe la capriciile cuiva. „Pe lângă toate, eu ca guvernatoare a UTA Găgăuzia am propriile viziuni cu privire la proiectele care trebuie implementate în Găgăuzia. De regulă, aceste proiecte se finanțează din Fondul de Dezvoltare Regională și co-finanțate de bugetul Găgăuziei, și anume contribuțiile din bugetele locale”, a spus bașcana.

„Înțeleg ce Spînu nu-și dorește participarea mea în Consiliul Regional de Dezvoltare, și anume pentru că astfel îi va fi mai ușor să-și însușească proiecte de milioane, fără controale și fără dări de seamă. Este de competența organelor de competență și sunt sigură că foarte curând acestea se vor clarifica”, a mai spus Evghenia Guțul.

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, susține că, în mod obligatoriu, președintele Consiliului Regional de Dezvoltare UTA Găgăuzia trebuie să fie desemnat bașcanul. Și așa prevede legea, care potrivit lui, este ignorată de ministrul Spînu. „Este o batjocură față de toți locuitorii Găgăuziei, pentru că bașcana fost aleasă de majoritatea populației găgăuze. Și în nicio instanță nu au fost demonstrate insinuările precum că alegerile nu au fost corecte. Ei au decis să constituie un organ paralel, pentru ca bașcanul să nu poată lua decizii. Și primarii noștri se aflau acolo, dar nici unul nu a putut să-i spună ministrului că încalcă legea”, a precizat Dmitri Constantinov.

Președintele raionului Comrat, Vadim Ceban, spune că el a participat la ședința din 24 mai organizată la Guvern. Potrivit lui, componența care a fost aprobată este ilegală. Prima ședință fusese stabilită pentru 2 mai, în incinta Primăriei municipiului Comrat, și la ea urma să participe și bașcana. Din așa-zise motive tehnice, această convocare s-a amânat. În opinia sa, locul desfășurării ședinței a fost schimbat pentru a putea îngrădi accesul bașcanei la ședință. Și deși, conform legii, Evghenia Guțul are dreptul să participe, ea nu a fost lăsată să intre. Vadim Ceban a mai spus că toată ședința a fost politizată de către ministru Spînu, care nu s-a limitat în a face acuzații nefondate.

Președintele raionului Comrat susține că ei nu recunosc legitimitatea Consiliului Regional de Dezvoltare UTA Găgăuzia, nu vor participa la ședințe, iar deciziile ulterioare nu le vor considera legale. „Acest Consiliu nu poate funcționa fără bașcana UTA Găgăuzia”, a precizat Vadim Ceban.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.