Evaluarea serviciilor ecosistemice ale bazinelor hidrografice reprezintă o oportunitate de a evalua impactul real al hidroenergiei asupra mediului. Astfel de evaluări capătă o importanță deosebită în cazurile în care râul este transfrontalier, ceea ce înseamnă că și veniturile căpătate într-o țară devin necăpătate în alta. Cu toate acestea, dificultățile metodologice în evaluarea valorii serviciilor ecosistemice, inclusiv legate de neajunsul datelor de monitorizare, adesea sunt benefice celor care nu ar dori să țină cont de pierderea evidentă a acestor servicii. Declarațiile în acest sens a fost făcute de către directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, Ilia Trombițki.
Într-o conferință de presă la IPN, Ilia Trombițki a declarat că perspectiva dezvoltării acestei direcții a fost demonstrată și în cadrul proiectului „Servicii ecosistemice și hidroenergia: pilotarea instrumentelor europene în bazinele hidrografice ale țărilor Parteneriatului Estic”. Proiectul, care este acum în etapa de finalizare, a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Acesta permite efectuarea unui pas înainte în evaluarea mai obiectivă a impactului hidroenergiei asupra cantității și calității serviciilor ecosistemice furnizate de râuri.
Ilia Trombițki, care este și coordonatorul proiectului, a precizat că rezultatele proiectului sunt produsele cooperării ONG-urilor partenere din patru țări ale Parteneriatului Estic, iar realizarea lor a fost posibilă datorită sprijinului de doi ani al schemei de Re-grantare 2020 a Forumului societății civile al Parteneriatului Estic, cu sprijinul financiar al UE, ca parte a sprijinului societății civile din regiune, pentru care ne exprimăm recunoștința.
Olga Kazanțeva, expertă de la Asociația „Eco-Tiras”, a menționat că hidroenergia joacă un rol semnificativ în asigurarea securității energetice a țărilor, fiind o parte importantă a sistemelor energetice naționale. Cu toate acestea, construcția hidrotehnică, realizată pentru a satisface cererea tot mai mare de energie, duce nu numai la consecințe pozitive, ci și negative, care sunt adesea atât de semnificative încât provoacă daune ireparabile ecosistemelor acvatice și serviciilor ecosistemice ale acestora. Potrivit ei, este important ca serviciile ecosistemice, adică beneficiile pe care oamenii le primesc de la ecosisteme, să fie evaluate din punct de vedere economic, deoarece principalul motiv pentru degradarea ecosistemelor este subestimarea valorii lor economice reale. Introducerea contabilizării valorii serviciilor ecosistemice în planificarea afacerilor se dezvoltă rapid în lume.
Biologul Oxana Stankevich-Volosyanciuk, de la ONG-ul „Ecosfera” (Ujgorod), a precizat că, în cadrul proiectului, pentru prima dată, a fost realizată cartografierea ecosistemelor și o evaluare pilot a serviciilor ecosistemice în partea ucraineană a bazinului, ceea ce va permite în viitor să se înceapă implementarea abordării ecosistemice în procesul decizional.
Ruslan Gavriliuk, directorul Centrului Ecologic Național din Ucraina, a menționat că, pentru a opri exploatarea nemiloasă a râurilor de dragul kilowatt-ului, a asigura accesul echitabil la serviciile ecosistemice și, în același timp, utilizarea durabilă a acestora, se propune introducerea metodologiilor testate de evaluare a serviciilor ecosistemice. Pentru aceasta, este necesar să se aplice abordări europene, care prevăd mai multe etape principale: identificarea și cartografierea ecosistemelor, evaluarea stării acestora, identificarea și evaluarea serviciilor ecosistemice, evaluarea sumară a ecosistemelor.
Proiectul este implementat grație schemei de Re-grantare 2020 a Forumului societății civile al Parteneriatului Estic, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, ca parte a sprijinului societății civile din regiune. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Internaționale de Mediu a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS și a partenerilor de proiect și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.