Evaluare de impact a legislației privind protecția socială a copiilor

Legislația privind protecția socială a copiilor este una complexă, dar care ar putea fi îmbunătățită, arată o primă evaluare de  impact a Legii privind protecția socială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți. Ina Soțchi, expert independent, a menționat în ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului că este vorba atât de abordarea instituțională, cât și managerială, transmite IPN.

Potrivit Inei Soțchi, se cere fixarea în legislație a obligației angajării specialistului pentru protecția drepturilor copilului, cu finanțarea acestuia de la bugetul de stat. De asemenea, se recomandă instituirea unei proceduri judiciare noi privind examinarea cazurilor de autorizare a luării copilului din familie pe termen scurt, decăderea din drepturile părintești sau luarea copilului din familie. Această procedura ar presupune existența completelor specializate, care vor examina în regim de urgență litigiile.

Evaluarea ex-post este unul din instrumentele de controlul parlamentar. Până în prezent, Parlamentul nu l-a utilizat. Acesta va permite analiza datelor despre cum a fost implementat actul legislativ, dacă au fost aprobate toate documentele necesare, care a fost impactul asupra societății și asupra unor domenii sau grupuri specifice, care sunt efectele economice, financiare, sociale, administrative etc.

Potrivit datelor din raportul preliminar, la sfârșitul anului 2017, în Republica Moldova se aflau la evidență 35 441 copii separați de părinți, dintre care 30 320 de copii la care părinții/unicul părinte sunt plecați peste hotare, 1 079 copii cărora li s-a stabilit statutul de copii rămași temporar fără ocrotire părintească, 3 749 copii cărora li s-a stabilit statutul de copii rămași fără ocrotire părintească, 293 copii luați de la părinți din cauza existenței pericolului iminent pentru viața sau sănătatea lor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE