Euroscepticismul - consecinţa modului cum politicienii au înţeles să facă reforme, opinie

Leonid Litra, expert la Institutul de Politică Mondială din Kiev, spune că Republica Moldova trece printr-un val pronunţat de euroscepticism, care alimentează şi mai mult neîncrederea cetăţenilor în valorile europene, iar cauzele care au dus la o asemenea situaţie par să fie la vedere – corupţie, lipsă de voinţă politică, politicieni care se îngrijesc mai mult de propriile interese decât de cele ale cetăţenilor. Leonid Litra, membru al Platformei societăţii civile „Pentru Europa”, consideră că euroscepticismul este o consecinţă directă a modului în care în ultimii ani politicienii moldoveni au înţeles să facă reforme, transmite IPN citând un interviu cu expertul, publicat de platforma „Pentru Europa”.

Referindu-se la soluţiile practice pentru a diminua acest val de euroscepticism şi a continua calea integrării europene, expertul spune că nu vede altceva decât implementarea reformelor care ar avea impact asupra calităţii vieţii cetăţenilor. „Unele din cele mai mari ilegalităţi s-au făcut anume sub lozinca integrării europene, începând cu concesionarea dubioasă a aeroportului şi sfârşind cu jaful miliardului de dolari. Din acest motiv, în cazul Republicii Moldova, integrarea europeană este asociată involuntar cu ilegalităţi şi condiţii mai dificile de trai. Aceasta înseamnă că unica metodă credibilă pentru a reda integrării europene o conotaţie pozitivă este combaterea corupţiei, care nu este un domeniu abstract şi care trebuie să se manifeste prin sancţiuni şi condamnări în cazuri cu ecou, cum ar fi BEM, Aeroport, atacuri „raider” etc.”, a opinat Leonid Litra.

Leonid Litra afirmă că se creează impresia că politicienii nu pot implementa reforme din cauza că sunt vulnerabili anume faţă de fenomenul corupţiei. Respectiv, dacă ar implementa cu adevărat ceea ce promovează, atunci acest proces ar putea duce la pierderea puterii.

Pericolul viitorului european al Republicii Moldova va exista mereu, chiar şi atunci când Moldova va obţine statutul de stat candidat. Cele mai recente exemple din Balcani, dar şi state din UE, cum ar fi Ungaria, demonstrează că nu există reforme ireversibile şi permanente. Moldova a ajuns în momentul în care declaraţiile de intenţie şi pledoariile pro-europene nu mai sunt suficiente.

Leonid Litra a adăugat că faptul că Moldova a semnat Acordul de Asociere este un pas foarte important de apropiere faţă de UE. Cu regret, în pofida semnării Acordului, relaţiile cu UE s-au înrăutăţit. Un an este insuficient ca să oferim aprecieri exacte despre cât de mult a apropiat acest acord Moldova de UE. Totuşi, se pare că Moldova şi UE nu au folosit tot potenţialul acestui document, mai ales pe partea economică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.