Europenii, în ajutorul moldovenilor în prag de iarnă

Uniunea Europeană este informată despre problemele cu care se confruntă  cetățenii Republicii Moldova pe plan economic și, în special, energetic. Aceasta reiese din decizia Comisiei Europene de a debursa un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro țării noastre, ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară pentru țară, aflată în curs de desfășurare, relatează IPN cu referință la un comunicat al Comisiei Europene.

Moldova și-a consolidat finanțele cu un împrumut de 50 de milioane EUR, iar până la sfârșitul lunii va urma o nouă tranșă de 22,5 milioane de euro sub formă de grant.

Asistența reprezintă un sprijin suplimentar pentru Moldova, a cărei economie a fost grav afectată de consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și care se confruntă în continuare cu provocări legate de securitatea energetică. Acest sprijin financiar va ajuta țara, precizează comunicatul, să acopere o parte din necesitățile de acoperire a cheltuielilor neprevăzute din 2023, să mențină  stabilitatea macroeconomică și să asigure continuarea reformelor, alături de programul în curs de desfășurare al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova.

Acordarea acestui sprijin vine după ce Comisia Europeană a constatat că Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice relevante convenite cu UE. Moldova a înregistrat progrese privind securitatea energetică prin adoptarea unui plan de acțiune pentru iarna ce urmează. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere provocările actuale privind securitatea energetică a țării. Moldova a consolidat, de asemenea, guvernanța în sectorul public și a avansat în domeniul statului de drept, realizând progrese privind angajările în Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, Moldova a făcut pași importanți în direcția îmbunătățirii mediului de afaceri din țară, prin adoptarea unui nou program de antreprenoriat și a unei strategii de transformare a digitalizării, consider decizionarii comunitari.

Operațiunea de asistență macrofinanciară pentru Moldova, aflată în curs de desfășurare, în valoare totală de până la 295 de milioane de euro, din care 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta este cu aproape 145 de milioane de euro mai mult decât suma convenită de Parlamentul European și de Consiliu în iunie 2023, din care 72,5 milioane de euro urmează să fie transferate Republicii Moldova până la sfârșitul lunii octombrie.

Astfel, Moldova va primi 172,5 milioane de euro până la sfârșitul lunii octombrie, iar alte debursări pot urma în funcție de progresele înregistrate privind implementarea politicilor convenite.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.