Europarlamentar: Politicienii din Moldova au o singură cale de a recâştiga încrederea UE

Oamenii politici din Republica Moldova au o singură cale de a recâştiga încrederea Uniunii Europene – să implementeze ceea ce guvernele ţării, împreună cu Uniunea Europeană, s-au înţeles de comun acord că vor face. De această părere este eurodeputatul român, Siegfried Mureşan, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că reformele trebuie implementate nu declarativ, ci prin acţiuni legislative, transmite IPN.

Siegfried Mureşan este sigur că Uniunea Europeană este dezamăgită de oamenii politici de la Chişinău. „Însă prestaţia slabă a clasei politice, dezamăgirea pe care mulţi o au legată de clasa politică de fapt, nu că un partid care s-a pretins a fi pro-european a dus la căderea unui guvern în luna octombrie, faptul că eşti dezamăgit de clasa politică, nu îţi permite să dai uitării trei milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova. Deci, indiferent cât de mare este dezamăgirea în Uniunea Europeană cu privire la acţiunile unor oameni politici din Republica Moldova, cred că trebuie să primeze datoria noastră faţă de cetăţenii Republicii Moldova. Şi cifrele sunt foarte clare, noi ştim că este în interesul cetăţenilor ca Republica Moldova să coopereze cât mai strâns cu Uniunea Europeană”, a spus europarlamentarul.

Membrul Parlamentului European menţionează că există o serie de măsuri agreate între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, în principal ca parte a Acordului de Asociere, care trebuie puse în vigoare acum. Potrivit lui, se vede că s-au întâmplat şi progrese, dar se vede o lipsă clară a progresului în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, întărirea justiţiei, reforma Procuraturii, întărirea instituţiilor de integritate, de combatere a corupţiei.

„De aceea cred că semnalul dat de preşedintele Nicolae Timofti a fost unul foarte important, faptul că a respectat legea, Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale, care spun foarte clar: „O persoană asupra căreia planează suspiciuni de lipsă de integritate nu poate deveni prim-ministru”. De aceea, pentru mine mesajul dat de preşedintele Timofti este unul extrem de puternic şi mesajul este integritatea, corectitudinea, combaterea corupţiei. Nu sunt doar vorbe în vânt, ci trebuie într-adevăr transpuse în acţiune”, a subliniat europarlamentarul.

Referindu-se la protestele cetăţenilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, Siegfried Mureşan a spus că oamenii trebuie mereu ascultaţi, fiindcă oamenii sunt dezamăgiţi de clasa politică care a fost până acum în Republica Moldova, pe bună dreptate au toate motivele să fie.

Cât ţine de posibilitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, europarlamentarul spune că în primul rând alegeri anticipate înseamnă prelungirea actualei situaţii de criză, iar instabilitatea politică duce la instabilitate economică, la scăderea numărului de investiţii străine şi respectiv a locurilor de muncă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.