Euronest pledează pentru începerea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina până la finalul anului

În cadrul Adunării Parlamentare „Euronest” a fost adoptată o rezoluție referitoare la începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an. Prin document, se mai solicită și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare, transmite IPN.

„Tocmai am adoptat, în cadrul Adunării Parlamentare „Euronest” de la Chișinău, o rezoluție prin care cerem Comisiei Europene și Consiliului UE să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Rezoluția privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost inițiată de Grupul Partidului Popular European și a fost adoptată astăzi, cu largă majoritate, de membrii Adunării „Euronest” – 36 voturi pentru, niciun vot împotrivă și o abținere.

„În textul rezoluției, mai cerem și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE”, menționează Siegfried Mureșan.

În același timp, europarlamentarul consideră că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu. 

Adunarea Parlamentară Euronest reunește 60 de membri ai Parlamentului European și 50 de deputați din parlamentele naționale ale Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Moldovei și, respectiv, Ucrainei. Participarea Belarusului la Adunarea Parlamentară Euronest este pentru moment suspendată din cauza situației politice de la Minsk.

Cea de-a 10-a Reuniune a Adunării Parlamentare „Euronest” are loc în perioada 20 - 21 februarie 2023 la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.