Opinia publică din Republica Moldova este divizată între două centre de putere regională pe fundalul simţului actualizat al rivalităţii între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală, dar şi a lipsei de informaţie – arată un studiu prezentat de către Comisia Atlantică Slovacă. Solicitaţi să aleagă între una din două opţiuni, 44% din respondenţi au pledat pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar alţi 40% – pentru Uniunea Vamală, transmite IPN.
În cazul în care respondenţilor li s-a propus să aleagă între Uniunea Europeană, Uniunea Vamală sau colaborarea cu ambele, o pătrime dintre respondenţi au ales colaborarea cu ambele, în timp ce 36% au susţinut opţiunea europeană, iar 32% au pledat pentru Uniunea Vamală.
Studiul arată că eurofilii îi depăşesc în continuare pe eurosceptici, însă din anul 2009 numărul acestora a descrescut cu 11%, în timp ce numărul euroscepticilor s-a majorat cu 10%. Din punctul de vedere al percepţiei de sine, doi din cinci respondenţi consideră că UE percepe Moldova drept un partener de mâna a doua. Există şi opinii precum că UE percepe Moldova ca pe o ţară înapoiată şi slabă.
Prezent la prezentarea studiului, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a spus că societatea se îndepărtează de moştenirea sovietică şi se apropie mai mult de un mediu competitiv, spre cea mai largă piaţă din lume. „Cu siguranţă, există îngrijorări – vom fi noi oare suficient de puternici? Răspunsul este – da, veţi fi. Cred că frica de schimbare este o problemă actuală a societăţii moldoveneşti”, a menţionat oficialul.
Ambasadorul Slovaciei, Robert Kirnag, a subliniat că frica faţă de integrarea europeană este cauzată de lipsa de informaţie şi comunicare. Oamenii nu sunt la curent cu schimbările pe care le impune acest parcurs şi le este frică de ceea ce nu cunosc. Diplomatul a specificat că Republica Moldova va primi în continuare sprijin din partea Slovaciei pentru a evita greşelile acesteia din perioada de pre-aderare la UE. Totodată, acesta a precizat că Moldova nu are o altă opţiune, iar integrarea în UE se va produce oricum.
Sondajul de opinie a fost comandat de către Comisia Atlantică Slovacă pentru proiectul „Extinderea dialogului european cu Republica Moldova”. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1 mie de persoane în vârstă de 18 ani şi mai mult, iar marja de eroare este de 3%.