Eugeniu Rusu: Drepturile de proprietate intelectuală sunt drepturi private

Drepturile de proprietate intelectuală sunt drepturi private, iar implicarea statului în stabilirea tarifelor trebuie să fie minimă. Declarația aparține șefului Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Eugeniu Rusu, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „România-Republica Moldova, consolidarea parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale”, organizat[ de Agenția de presă IPN. Potrivit șefului AGEPI, instituția adaptează acum legislația în domeniul drepturilor de autor și drepturilor conexe la directivele europene și se inspiră în acest sens din experiența României.

Șeful AGEPI spune că experiența României în domeniul drepturilor de autor și drepturilor conexe este extrem de importantă, între cele două instituții de la Chișinău și București, responsabile de acest domeniu, existând parteneriate durabile.

„Parteneriatul cu România este unul frățesc. Avem o foarte bună colaborare cu colegii noștri din România. Când am fost angajat în 2015, primul meu schimb de experiență a fost la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Colegii de la ORDA mi-au explicat cum funcționează sistemul de gestiune colectivă, ce sunt drepturile de autor și multe alte aspecte. În ultimii ani avem memorandumuri de înțelegere, cu planuri de acțiuni concrete. Aceste planuri vizează schimbul de experiență între colegii noștri, în așa fel încât să transpunem corect directivele Uniunii Europene pe domeniul drepturilor de autor și drepturilor conexe. După screening-ul explicativ pe care l-am avut la Bruxelles, în prima parte a zilei au fost analizate doar aspectele proprietății industriale, iar a doua zi au fost analizate drepturile de autor și drepturile conexe. Proprietatea industrială este mult mai ușor de înțeles pentru că este concretă, poate fi aplicată direct, pe când în cazul drepturilor de autor aspectele sunt ușor interpretabile” a spus Eugeniu Rusu.

Directorul AGEPI spune că pentru a populariza domeniul proprietății intelectuale în rândul tinerilor sunt organizate diverse concursuri tematice. Miza acestor concursuri este ca oamenii să înțeleagă importanța proprietății intelectuale, iar creatorii de opere să le poată valorifica în schimbul unei remunerări.


„În parteneriat cu ORDA avem un concurs organizat pentru tineri, el a fost început în 2017. În cadrul concursului se oferă posibilitatea elevilor, începând cu clasa a 8-a până în clasa a 12-a, să creeze comunicări pe diferite tematici. De regulă, se preia tematica oferită de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale. În baza evaluării lucrărilor se desemnează trei câștigători. La ultimul concurs au participat aproximativ 50 de elevi. La concurs pot participa elevi atât din Republica Moldova, cât și din România”, a mai spus șeful Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.

Eugeniu Rusu spune că recent a fost modificată legislația astfel încât organizațiile de gestiune colectivă să-și transparentizeze activitatea. Urmare a adoptării noii legi a fost stabilit un plafon maxim a comisionului ce poate fi reținut de către organizațiile de gestiune colectivă și care nu poate fi mai mare de 30%.

„Organizațiile de gestiune colectivă sunt obligate să publice toate remunerările colectate și comisionul aplicat. În plus, a fost stabilit cum pot fi aplicate toate drepturile: obligatoriu, extins sau facultativ. Nu în ultimul rând, se stabilesc sancțiuni care sunt atât de ordin administrativ, cât și sancțiuni contravenționale și penale în domeniul sistemului de gestiune colectivă. Prin această lege a fost reglementată procedura de negociere a tarifelor. Drepturile de proprietate intelectuală sunt drepturi private, iar implicarea statului în toată activitatea de protecție, de stabilire a unor tarife, trebuie să fie cât se poate de minimă. Am stabilit ca părțile, pe de o parte, organizațiile de gestiune colectivă, pe de altă parte, negociatorii, să negocieze atât tarifele cât și colectarea fondurilor. Noi întotdeauna am încercat să creștem gradul de conștientizare de respectare a drepturilor de proprietate intelectuală”, a menționat directorul AGEPI.

Dezbaterea publică „România-Republica Moldova, consolidarea parteneriatului în domeniul proprietății intelectuale” este ediția a opta din cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE