Republica Moldova are nevoie de o clasă politică nouă care să se gândească la ţară şi la nevoile populaţiei, dar nu la propriile interese, susţine Eugen Roşcovanu, membru al Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din PE, preşedinte al Asociaţiei Micului Business. Roşcovanu consideră că lucrurile pot fi schimbate spre bine odată cu eliminarea actualilor politicieni, care, de fapt, sunt profesionişti în a manipula populaţia şi care sunt dominaţi de lăcomie pură. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
„Este vorba despre o lăcomie elementară a celor care deţin puterea, fiind aleşi tot de noi, cei creduli că se pot face schimbări”, a notat Eugeniu Roşcovanu. În opinia sa, cultura politică a celor aleşi şi în care populaţia a avut încredere este la pământ şi ei nu au niciun interes faţă de ţară şi dau dovadă de lăcomie. Potrivit lui, actualele forţe politice sunt profesioniste doar în a manipula populaţia cu succes. „Suferim din cauză că suntem „mioritici”, dar trebuie să apelăm la conştiinţă, să ne sacrificăm confortul şi trebuie să reformăm societatea”, a mai spus Roşcovanu.
Preşedintele asociaţiei a menţionat că populaţia este conştientă de actuala situaţie, dar nu poate şi nici nu i se acordă forţa necesară pentru a schimba ceva, pe motiv că acest proces este extrem de complicat. În opinia sa, chiar şi euro-scepticismul este provocat de aceeaşi politicieni care se declară pro-europeni, care vorbesc despre necesitatea europenizării, dar în realitatea îşi fac mendrele cum vor ei, folosindu-se de drapele europene. Potrivit lui, oamenii trebuie informaţi despre politicile europene pentru a reduce din această împotrivire faţă de veritabila europenizare, dar nu în forma pe care o promovează politicienii.
Dezbaterilor publice cu tema: „De ce crizele din Moldova afectează integrarea europeană? Viziunea participanţilor la Adunarea Generală a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic de la Kiev. Rezoluţia AGFSC PE privind Moldova” sunt ediţia a 46-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.