Eugen Carpov se aşteaptă că declaraţia OSCE va impulsiona dialogul în formatul 5+2
Declaraţia adoptată de către Consiliul Ministerial al OSCE vine să impulsioneze dialogul în formatul oficial 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean. Iniţiativa irlandeză este ca partenerii dialogului să se axeze strict pe acest format. Despre aceasta a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, în cadrul unei conferinţe de presă după Reuniunea a XIX-a Consiliul de Miniştri al OSCE de la Dublin, Irlanda, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Eugen Carpov, declaraţia adoptată la Dublin se referă în mod special la faptul că reglementarea conflictul transnistrean poate avea loc doar în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană.
De asemenea, declaraţia se referă şi la conţinutul discuţiilor. Eugen Carpov a spus că până în prezent, în cadrul ultimelor trei runde, s-a discutat subiecte din primul coş, care ţine de cooperarea social-economică, şi coşul doi, care abordează subiecte umanitare şi drepturile omului. „Având în vedere reticenţa Tiraspolului şi Rusiei, noi încă nu am ajuns la abordarea subiectelor din coşul trei, care se referă la reglementarea politică şi aspectele de securitate. O prevedere din declaraţia adoptată spune foarte clar că statele membre ale OSCE speră că discuţiile vor avansa în paralel pe toate cele trei coşuri”, a spus vicepremierul. Un alt element specificat în declaraţie se referă la implementarea acţiunilor ce contribuie la încrederea dintre malurile râului Nistru şi înlăturarea oricăror obstacole ce ţin de libera circulaţie.
Potrivit lui Eugen Carpov, delegaţia Republicii Moldova la Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE a prezentat o declaraţie prin care a fost specificat că problematica ce ţine de reglementarea conflictul transnistrean nu se reduce doar la negocierile pe soluţionarea conflictului, dar există şi alte angajamente care urmează să fie îndeplinite. În primul rând, este vorba de angajamentul Rusiei de a-şi retrage toate trupele şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova. Eugen Carpov a mai specificat că delegaţia Republicii Moldova a menţionat importanţa demarării discuţiilor privind retransformarea misiunii de pacificare în una civilă.
Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, a menţionat, la aceeaşi conferinţă de presă, că această poziţie a Republicii Moldova este susţinută de către partenerii străini. „Dacă în ultimii ani în discursurile partenerilor străini problematica retragerii trupelor ruse era trecută cu vederea, atunci după o pauză îndelungată, atât delegaţia SUA, cât şi cea a UE s-au pronunţat foarte clar despre necesitatea începerii procesului de retragere a trupelor ruseşti”, a spus ministrul.
Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE s-a desfăşurat în perioada 6-7 decembrie la Dublin, Irlanda.