„Cum vedeți orașul Ungheni peste cinci ani?” - „De fapt, am vrea să aflăm noi de la dumneavoastră cum vedeți viitorul orașului în care v-ați născut și în care locuiți...”. Cam în această cheie a decurs discuția dintre tinerii studioși de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni și oaspeții lor - ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene și ES Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Poloniei în țara noastră. Astfel, Delegația UE a reluat, vinerea trecută, seria de evenimente „EU Talks/ Vorbește cu Europa”, organizate în cadrul Campaniei naționale de informare „Uniunea Europeană - Republica Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”.
Cei doi invitați le-au vorbit tinerilor despre calea pe care au parcurs-o țările lor natale - Slovacia, respectiv Polonia - spre Uniunea Europeană, într-o perioadă în care ei erau tocmai de vârsta actualilor liceeni de la Ungheni. Totodată, ei s-au referit la sprijinul pe care UE îl oferă astăzi vecinilor comunitari, inclusiv prin programe destinate tinerilor. „Vrem să vă arătăm beneficiile tangibile pe care le generează asistența Uniunii Europene pentru elevi, studenți și profesori, pentru familiile voastre, pentru comunitatea în care locuiți și pentru întreaga țară. O facem prin proiecte comunitare și prin activism civic, o facem prin exemple de bune practici și povești de succes inedite”, a spus Ambasadorul Peter Michalko.
Provocarea de a-ți urma visul
„Știm că aveți vise mari, știm că vă doriți să descoperiți lumea și să vă realizați ca personalitate. Noi vrem să vă ajutăm, oferindu-vă informație. Vă vom spune care este calea cea mai rapidă și mai sigură ca să accedeți la ele și cum aceste oportunități vă pot schimba viața de zi cu zi aici, la voi acasă”, a adăugat el.
„Bănuiesc că de la voi, de la ultimul etaj, se vede Europa. Rămâne să aduceți Europa aici, acasă”, le-a spus la rândul rău tinerilor ungheneni ES Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Poloniei. El a menționat că Uniunea Europeană și țările ei membre se află în țara noastră nu pentru a face lucrul societății moldovenești, ci pentru a fi o trambulină care să le ofere oamenilor o cale de dezvoltare: „UE nu este o zână care să facă minuni, este nevoie de implicarea comunității”.
Elevii au acceptat provocarea. Ei le-au vorbit celor doi ambasadori despre planurile lor de viitor, despre felul în care văd ei soluționarea problemelor din oralul lor natal și, de ce nu?, a problemelor globale, și i-au întrebat cât de mult se deosebește școala de azi de cea de pe timpul când actualii diplomați erau liceeni. „Să știți că voi, astăzi, aveți mult mai multe posibilități decât erau pe timpul nostru și ar fi mare păcat să nu profitați de ele”, au spus Ambasadorii.
Despre oportunitățile UE pentru tineri, din prima sursă
Pentru ca liceenii de la „Vasile Alecsandri” să poată afla din chiar prima sursă despre numeroasele oportunități de dezvoltare personală și profesională oferite de UE, la Ungheni au venit reprezentanții programelor europene pentru tineri. Ei le-au vorbit despre Erasmus+, despre eTwinning și EU4Youth, le-au explicat cum poată să acceadă la aceste programe, trăind experiențe de neuitat. Dovadă că totul este posibil au fost eroii a trei spoturi video, care au beneficiat în ultimii ani de oportunitățile pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziția tinerilor.
De asemenea, ei au putut să cunoască poveștile a trei locuitoare din Ungheni care, datorită unor programe de suport european, precum „Femei în afaceri”, au reușit să-și transforme în realitate ideile aparent năstrușnice, dezvoltând mici afaceri sau inițiative sociale, iar astfel găsindu-și rostul acasă... Este vorba de Angela Ciocârlan, directoarea ONG-ului „Făclia”, de Cristina Lupu, o tânără antreprenoare și de Nătălița Rotari-Sajin, care a creat Academia Copiilor.
ES Peter Michalko și-a exprimat speranța că toate aceste istorii de succes îi vor motiva pe tinerii ungheneni să-și încerce ei înșiși puterile în programele UE. „Îndrăzniți, căutați, aspirați! Doar astfel veți face schimbarea în viața voastră, cea a familiei voastre, a comunității și a întregii țări!”, a spus Ambasadorul. El i-a invitat pe liceenii de la „Vasile Alecsandri” și pe profesorii lor la lansarea Programului „EU4Ungheni”, care a avut loc în aceeași zi, și i-a îndemnat să rămână conectați la tot ce ține informația despre UE, inclusiv prin intermediul Campaniei de informare pentru tineri, desfășurată de Delegația UE la Chișinău.
- Campania națională de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” a debutat la 19 septembrie 2019 printr-un eveniment „EU Talks/ Vorbește cu Europa/ Говорим с Европой”. A urmat turneul Tinerilor Ambasadori Europeni care, timp de două săptămâni, au vizitat zece școli din republică, unde le-au vorbit elevilor despre valorile UE și despre numeroasele oportunități oferite tinerilor de Uniunea Europeană. În lunile octombrie-noiembrie 2019, în toate raioanele Republicii Moldova s-a desfășurat o lecție specială, dedicată programele UE pentru tineri. Lecția a implicat 33.000 de elevi din ciclul liceal și 1800 de profesori din peste 500 de școli.
- Campania continuă cu o nouă serie de evenimente „EU Talks/Vorbește cu Europa”, care se vor ține în localitățile Cahul, Comrat, Bălți, Leova.
- Scopul campaniei este sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de UE cetățenilor Republicii Moldova de toate vârstele.
/// Disclaimer
Acest articol este produs în cadrul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”, implementată de Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE. Pentru detalii - https://www.facebook.com/Creamoportunitatipentrutineri/.
------------
DIȘCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.