Eu pot fi președintele tău! Vasile Tarlev

Dintre cei 11 candidați care au reușit să adune semnăturile necesare din partea alegătorilor, doar unul va prelua conducerea țării pentru următorii patru ani. Decizia va fi luată la urne pe 20 octombrie. Agenția de presă IPN îți oferă o prezentare detaliată a fiecărui concurent electoral la alegerile prezidențiale, incluzând traseul lor profesional și personal, funcțiile deținute, veniturile și averile declarate, precum și promisiunile pentru viitorul Republicii Moldova. Cunoaște candidații, alege responsabil!

Vasile Tarlev candidează la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului pentru Viitorul Moldovei, al cărui președinte este. Candidatul este cunoscut ca cel mai longeviv ex-prim-ministru din istoria Republicii Moldova, funcție pe care a deținut-o între 2001-2008.

Sloganul său în alegeri este: „Dezvoltare, bunăstare, pace!”

Vasile Tarlev s-a născut pe 9 octombrie 1963, la Bașcalia, raionul Basarabeasca. Este de meserie inginer-mecanic. Este căsătorit și are doi copii.

Și-a făcut studiile la Facultatea de Tehnologie din cadrul Institutului Politehnic „Serghei Lazo” din Chișinău, secția de mașini și utilaje din industria alimentară. În 1997 își susține teza de doctor la Kiev, Ucraina, iar în 1998 devine membru al Academiei Internaționale a Științelor şi Sistemelor Computaționale. În 2008 obține titlul doctor în științe, doctor habilitat, la fel la Kiev, Ucraina.

Din 1995 până în 2001, este directorul general al societății pe acțiuni „Bucuria”. Până să ocupe această funcție, a activat ca inginer mecanic principal, apoi și director general adjunct la această întreprindere.

Este numit prim-ministru al Republicii Moldova în aprilie 2001, funcție pe care o deține până în 2008. Din 2010 și până în prezent, potrivit CV-ului candidatului, este președinte al Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova.

Pe 29 septembrie 2008, Vasile Tarlev a fost ales lider al partidului politic Uniunea Centristă din Moldova. Un an mai târziu, părăsește formațiunea și anunță că se retrage din politică. În septembrie 2012, este însă ales co-președinte al Partidului „Renaștere”, alături de Vadim Mișin. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Partidul „Renaștere” nu trece pragul electoral și astfel fostul premier ratează mandatul de deputat.

Vasile Tarlev a intenționat să candideze independent la alegerile prezidențiale din anul 2016, însă Comisia Electorală Centrală i-a respins înregistrarea pe motiv că nu a adunat suficiente semnături de la susținători.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, candidatul declară venituri de 360 de mii de euro din înstrăinarea unui imobil, dar și 7000 de lei din arendarea unui teren agricol. Și soția declară venituri de peste 300 de mii de lei.

Vasile Tarlev declară că are în proprietate un teren agricol, moștenit în 2012, două apartamente și o casă. Unul dintre apartamente valorează 298 de mii de lei, iar celălalt, obținut prin moștenire, costă 1,78 milioane de lei. Casa, moștenită și ea în 2006, are o suprafață de 47 de metri pătrați și o valoare raportată de 61 de mii de lei.

Candidatul mai declară cel puțin șase conturi curente, trei dintre care sunt la o bancă din Iași, România. Pe conturi are 33 de mii de euro și puțin peste 8 mii de lei românești. De asemenea, deține cote-părți (o treime) din capitalul social al societăților cu răspundere limitată Tarus International și Proivis Prim. În declarația de venit a mai precizat că are interese personale, în calitate de membru sau fondator, în cadrul a șase entități. Este membru al Partidului pentru Viitorul Moldovei, al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor și al Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor. Este membru-fondator la SRL-urile Tarus International și Proivis Prim, dar și fondator-ctitor la Asociația Obștească „Creștinismul-2000”.

Fostul prim-ministru a anunţat că programul său electoral are la bază zece obiective, iar relansarea economiei este pe primul loc, menţionând că fără o economie puternică, statul nu poate prospera. „Vom lansa un program de industrializare care va transforma Moldova într-o țară a inovației și a progresului economic. Prin modernizarea agriculturii și sprijinirea fermierilor, vom construi o economie durabilă, care va străluci atât pe piața internă, cât și pe cea internațională”, a subliniat Vasile Tarlev.

Printre măsurile propuse se numără simplificarea procedurilor de înregistrare a afacerilor și reducerea semnificativă a impozitelor, ceea ce, potrivit fostului premier, va crea cel puțin 120 000 de locuri de muncă bine plătite.

Vasile Tarlev promite să lupte pentru independenţa, integritatea şi neutralitatea statului. „Nu sunt împotriva Europei. Noi, geografic, suntem europeni, dar trebuie să construim Europa la noi acasă. Ce ţine de politica externă, eu cred cu tărie că neutralitatea Moldovei este unul din pilonii principali care vor ajuta ţara noastră să rămână integră. Cei care motivează blocurile militare nu ştiu ce înseamnă războiul. Moldova va fi ţara păcii. Vom dezvolta relaţii cu parteneri strategici, precum UE, Rusia, China şi alte ţări”, a declarat candidatul.

Vasile Tarlev, candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei, este pe locul 4 în buletinul de vot pentru alegerile din 20 octombrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.