Eu pot fi președintele tău! Ion Chicu

Dintre cei 11 candidați care au reușit să adune semnăturile necesare din partea alegătorilor, doar unul va prelua conducerea țării pentru următorii patru ani. Decizia va fi luată la urne pe 20 octombrie. Agenția de presă IPN îți oferă o prezentare detaliată a fiecărui concurent electoral la alegerile prezidențiale, incluzând traseul lor profesional și personal, funcțiile deținute, veniturile și averile declarate, precum și promisiunile pentru viitorul Republicii Moldova. Cunoaște candidații, alege responsabil!

Ion Chicu candidează la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, pe care îl conduce. A fost ministru al finanțelor, în 2018-2019, și prim-ministru al țării, din noiembrie 2019 și până în decembrie 2020. Sloganul său în alegeri este: „Împreună pentru Țară!”.

Ion Chicu s-a născut la 28 februarie 1972, la Pîrjolteni, raionul Călărași. De meserie este economist. Este căsătorit și are trei copii.

În 1989-1994, și-a făcut studiile la Academia de Studii Economice a Moldovei, fiind  licențiat în management economic. A fost lector la ASEM timp de doi ani, iar în perioada 1994-2005, a fost șef de departament și director executiv la „Moldacom” SA. Din iunie 2005 și până în noiembrie 2005, a condus Direcția Generală Reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului, iar din noiembrie 2005 și până în martie 2006, a fost consilier al prim viceprim-ministrului Republicii Moldova. În CV-ul candidatului se mai arată că, din februarie 2007 și până în septembrie 2009, a fost membru al Consiliului de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar din martie 2006 și până în aprilie 2008, viceministru al finanțelor.

În experiența sa profesională se înscrie și funcția de consilier principal de stat al prim-ministrului Republicii Moldova pe domeniile economic și relații externe, funcție deținută din aprilie 2008, până în septembrie 2009. În 2009-2017, a fost consultant în diferite proiecte, iar din octombrie 2015 și până în decembrie 2017, a fost membru și președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică al USMF „Nicolae Testemiţanu”.

În 2018 a deținut funcția de secretar general de stat al Ministerului Finanțelor, iar din decembrie 2018 și până în iunie 2019 a fost ministru al finanțelor în Guvernul Filip. Guvernul Chicu a fost cabinetul de miniștri care a guvernat Republica Moldova din noiembrie 2019 până în decembrie 2020, când Ion Chicu și-a dat demisia și a fost înlocuit cu Aureliu Ciocoi, numit prim-ministru interimar.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2023, Ion Chicu a obținut venituri de peste 78 de mii din salariile de la Societatea pe Acțiuni Cahulpan și de la Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei. Soția candidatului indică venituri de peste 155 de mii de lei.

Ion Chicu mai declară donații de 30 de mii și, respectiv, 100 de mii de lei din partea a două persoane. Din vânzarea unui automobil Nissan Qashqai, fabricat în 2001, familia Chicu a obținut 415 mii de lei. Totodată, soția candidatului este proprietara unui automobil cu valoarea declarată de 430 de mii de lei. Familia are în proprietate și câteva terenuri, cu valoarea de piață de 125 de mii și, respectiv, 250 de mii de lei.

Candidatul declară că are în proprietate o casă de locuit, dobândită în 1994, cu suprafața de 40 de metri pătrați, și o vilă de 78 de metri pătrați, dobândită în 2015. De asemenea, deține un apartament de 60 de metri pătrați, dobândit în 2020, cu valoarea declarată de 798 de mii de lei.

Ion Chicu indică un împrumut bancar de 690 de mii de lei, cu o rată a dobânzii de 5%, scadent în 2040, dar și un împrumut de 150 de mii de lei, cu 0% dobânda, scadent în 2026.

Programul electoral său electoral include zece priorități, printre care restabilirea funcționalității instituțiilor statului, ameliorarea situației demografice, asigurarea unor pensii și alocații sociale demne, dezvoltarea economiei naționale și accesul la servicii medicale de calitate.

„Dacă e să prezentăm Programul nostru electoral în trei cuvinte, credem că Primul - Statul adevărat este acel stat care muncește pentru oameni. Doi - Realismul - pentru că populismului este o formă gravă de manifestare a lipsei de respect față de cetățeni, care în final, generează o neîncredere totală a oamenilor față de clasa politică și, cel mai grav, față de stat însuși. Al treilea cuvânt important este Dezvoltarea, pentru că Republica Moldova, noi ca țară, ca stat trebuie să evoluăm, trebuie să ne dezvoltăm și astfel să soluționăm problemele grave, unele chiar cu caracter esențial. Deci, Stat!, Realism!, Dezvoltare!”, a declarat candidatul.

La întâlnirile cu alegătorii, candidatul mai spune că sănătatea cetățenilor este bogăția principală a țării și statul trebuie să asigure locuitorilor țării acces la servicii medicale calitative. Ion Chicu spune că e necesar ca statul să asigure efectuarea unui examen medical anual pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova în baza poliței de asigurare medicală. „Cauza principală a agravării stării sănătății oamenilor și mortalității sporite în urma bolilor oncologice, cardio-vasculare și alte maladii periculoase pentru viața umană, este depistarea tardivă a acestor boli. Pe altă parte, tratamentul acestor boli la faze avansate în majoritatea cazurilor este ineficient, dar și comportă resurse financiare semnificative pentru populație și stat. În aceste condiții, implementarea de către stat a Programului de evaluare anuală a sănătății cetățenilor va avea un efect benefic  complex – asupra sănătății oamenilor, dar și a sustenabilității financiare a sistemului ocrotirii sănătății”.

O prioritate a echipei sale sunt tinerii. „O națiune care nu investește prioritar în educație nu poate prospera nici într-un alt domeniu și este sortită dispariției”.

În buletinul pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie Ion Chicu este pe poziția a 6-a.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE