eTwinning Plus a fost aplicat în 79 de şcoli timp de un an

Timp de un an, programul educaţional al Comisiei Europene eTwinning Plus a implicat 166 de profesori din 79 de instituţii de învăţământ din Moldova. Au fost desfăşurate 36 de proiecte didactice, faţă de 15 planificate iniţial. Acestea sunt totalurile primului an de activitate, prezentate în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Coordonatorul programului, Mihai Calalb, a menţionat că, pe parcursul unui an, 35 de profesori din ţară au participat la evenimente de formare în Uniunea Europeană şi ateliere în România, Polonia şi Franţa. 60 de profesori au participat la şcoli de vară şi de toamnă privind utilizarea platformelor educaţionale online în cadrul proiectelor eTwinning. Aţi 44 de profesori din Chişinău, Ungheni, Bălţi şi Cahul, care au fost instruiţi de către consiliile americane în Moldova, au absolvit cursurile intensive de limbă engleză.

Mihai Calalb a subliniat că cea mai mare provocare a programului este necunoaşterea limbii engleze de către cadrele didactice. O soluţie ar fi un program paralel de instruire a profesorilor. Este prost şi faptul că mulţi profesori percep programul ca pe o sarcină suplimentară şi nu ca o modalitate interactivă de predare şi dezvoltare continuă. „Programul oferă posibilitatea punerii în practică a cunoştinţelor obţinute,  posibilitatea interacţiunii cu alţi profesori de peste hotare şi nicidecum să complice şi mai mult curricula”, a spus coordonatorul programului.

Profesoara de limba engleză de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău, Tatiana Popa, prima profesoară înscrisă în programul eTwinning Plus, a spus că acesta permite elevilor să dezvolte abilităţi de comunicare într-o limbă străină şi facilitează comunicarea globală cu elevi din diverse state ale lumii. Pentru profesori avantajele ţin de posibilităţile de formare profesională continuă, care permit să-şi formeze deprinderi pedagogice aplicate în Europa.

Anastasia Berejanschi, profesoară de matematică şi fizică la Liceul Profesional nr.1 din capitală, a menţionat că prin programul eTwinning elevii au fost încurajaţi să dezvolte abilităţi informatice prin corelarea curricumului de învăţământ cu cel din alte state. Programul permite elevilor să se încadreze într-o clasă virtuală imensă, fără hotare. Lecţiile sunt predate online, iar elevii pot pune în aplicare cunoştinţele obţinute împreună cu colegii lor din alte state. Totodată, programul motivează elevii să înveţe şi să pună în aplicare cunoştinţele obţinute.

Programul eTwinning Plus este aplicat în Ucraina, Georgia Armenia, Azerbaidjan şi Moldova. Profesorii din aceste state pot să se alăture proiectelor iniţiate de către profesori din Uniunea Europeană şi beneficiază de sprijin financiar din partea UE pentru participarea la simpozioane şi traininguri internaţionale. Totodată, sunt ajutaţi cu materiale auxiliare pentru orele de clasă. Programul este destinat tutor  instituţiilor de învăţământ preuniversitar.

  • mihai calalb despre etwinning.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.