Etnic ucrainean se declară victima unui atac al polițiștilor pe motiv că vorbea în rusă

Fiodor Ghelici, președintele asociației obștești „Moldova mea”, care este etnic ucrainean, susține că a devenit victima unui atac agresiv din partea polițiștilor din Strășeni pe motiv că vorbea în limba rusă. Activistul susține că, pe fundalul acțiunilor politicienilor care divizează societatea pe criterii etnice și a limbii vorbite, acest fenomen s-a răspândit și în rândul oamenilor legii.

Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Ghelici a declarat că, deși este etnic ucrainean, dintotdeauna a apărat interesele Republicii Moldova și s-a implicat pentru dezvoltarea unui stat prosper. Activistul spune nu s-a gândit vreodată că va ajunge în ziua în care un polițist îl va alunga în Federația Rusă pe motiv că vorbește rusește. Potrivit lui, incidentul s-a produs într-o zi când a mers, împreună cu soția, la piața agricolă din Strășeni. În timp ce aștepta la parcare, de automobilul său s-a apropiat o polițistă care i s-a adresat în română. Activistul susține că i-a spus polițistei, care nici nu s-a legitimat, că nu înțelege ce-i spune. Într-un final, s-a ales cu un atac agresiv din partea omului legii, care i-a spus că nu este obligat să vorbească limba rusă și i-a sugerat să plece în Rusia.

Fiodor Ghelici a menționat că același comportament l-a adoptat și cel de-al doilea polițist care s-a apropiat de ei pentru a vedea ce s-a întâmplat. Ca urmare oamenii legii i-au întocmit proces-verbal, pe care acesta l-a semnat doar după ce a menționat pe el că nu i-a fost asigurat traducător. Activistul susține că, după acest caz, a depus plângere la Serviciul protecție internă și anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne.

Președintele asociației afirmă că în altă zi când a mers la piața din Strășeni de el din nou s-a apropiat un polițist. De data aceasta, spune activistul, i-a răspuns polițistului în ucraineană, la care omul legii i-a propus să treacă la rusă. Ba mai mult, activistul spune că a apelat la 112 pentru a cere asigurarea unui traducător în comunicarea cu polițistul, însă situația a fost depășită după ce de el s-a apropiat un șef-adjunct al Inspectoratului de Poliție Strășeni, care și-a cerut scuze pentru situația creată.

Fiodor Ghelici consideră că febra electorală în care se află politicienii, care confruntă vorbitorii de diferite limbi, etnii, a ajuns să se răsfrângă și asupra polițiștilor. Potrivit lui, Republica Moldova este un stat mic, în care nu trebuie să existe această divizare în societate. Activistul susține că statele dezvoltate, chiar și statele mici, au și câte două, trei, patru limbi de stat, plus cele regionale. Or, în Republica Moldova acesta este un subiect sensibil de care fac uz politicienii în scopuri personale.

Activistul civic a făcut apel către MAI să se autosesizeze în legătură cu acest caz și să nu admită în sistem oameni care nu respectă drepturile cetățenilor, contribuie la consolidarea societății și nu o dispersează, așa cum se întâmplă acum.

  • fiodor ghelici despre dialogul cu politista.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.