Estimarea indirectă a veniturilor se va răsfrânge asupra unui număr limitat de persoane, reprezentant FMI
Estimarea obligaţiei fiscale a persoanelor fizice prin metode şi surse indirecte nu poate fi nicidecum considerată ca fiind o intimidare a contribuabililor, a declarat într-o discuţie cu presa şeful misiunii FMI pentru Moldova, Nikolay Gueorguiev.
În Moldova practica va fi aplicată cu începere de la 1 ianuarie 2012. Estimarea indirectă se va răsfrânge asupra unui număr limitat de persoane fizice, cu venituri mari, care prezintă risc de nedeclarare şi de neachitare integrală a impozitului pe aceste venituri. „Trebuie să existe o echitate fiscală. Nu pot fi majorate încasările la buget doar prin impozitele plătite de persoanele care trăiesc din salariu”, a subliniat Nikolay Gueorguiev.
Potrivit reprezentantului FMI, proiectul documentului de politică fiscală pe 2012 prevede că nu vor fi aplicate sancţiuni pentru persoanele care vor fi de acord cu impozitul pe venit calculat suplimentar şi-l va achita.
Potrivit modificărilor nominalizate, se propune ca persoanele fizice ce dispun la 1 ianuarie 2012 de mijloace băneşti ce depăşesc suma de 300 de mii lei să le declare la organul fiscal. În caz de nedeclarare a acestor sume, persoana fizică, pe parcursul verificării, va fi lipsită de dreptul la argumentarea cu venituri obţinute până la 1 ianuarie 2012.
Oficialul FMI a mai spus că este importat să fie stabilite clar criteriile care vor sta la baza selectării persoanelor fizice supuse verificării.