Este un început de dialog dintre Chişinău şi Comrat, experţi

Inaugurarea Irinei Vlah în calitate de guvernator al autonomiei găgăuze ar putea reprezenta începutul unui dialog dintre Chişinău şi Comrat. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Expertul în drept internaţional, Vitalie Gămurari, consideră că prin ceremonia de inaugurare la care au participat speakerul Andrian Candu şi premierul Chiril Gaburici, dialogul dintre Chişinău şi Comrat a început. „Este pentru prima dată când demnitari de asemenea rang au plecat la Comrat pentru a asista la inaugurarea başcanului. Demnitarii de la Chişinău au transmis mesaje în limba găgăuză, dar au vorbit şi în limba română. Nu există ostilităţi din partea populaţiei găgăuze. Cred că Irina Vlah face parte dintr-o nouă generaţie de politicieni”, a spus expertul.

Sergiu Musteaţă, decanul facultăţii de istorie de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, de asemenea susţine că „ceea ce s-a întâmplat la Comrat reprezintă începutul unui dialog”. Musteaţă a sugerat guvernanţilor de la Chişinău să fie foarte atenţi în dialogul cu Comratul. „Populaţia găgăuză este puternic rusificată. N-a fost rusificată în perioada ţaristă, dar în perioada sovietică. Discursul Chişinăului trebuie să pornească de la respect şi toleranţă”, a spus Musteaţă.

Preşedintele Partidului „Acţiunea Democratică” , Mihai Godea a declarat că „Irina Vlah va fi un interlocutor plăcut şi inteligent. Trebuie să fim optimişti în privinţa unui dialog dintre Chişinău şi Comrat”.

Invitatul permanent al emisiunii, Cristian Tabără, a declarat că există şanse uriaşe în reuşita unui dialog dintre Chişinău şi Comrat. „Irinei Vlah nu-i va fi uşor. Până acum centrul de greutate în relaţia dintre Chişinău şi Comrat era la Moscova. Pentru noul başcan va fi foarte greu să schimbe macazul”, a spus Tabără.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.