Mandatul Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), care expiră în toamna acestui an, trebuie extins pentru încă doi ani. În aceste condiții, realizările Misiunii și ale partenerilor săi pot deveni în viitor și mai impresionante. În cazul în care Misiunea își va încheia activitatea, acestea pot fi devalorizate treptat. Concluziile se regăsesc într-un studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative „Viitorul”, transmite IPN.
Autorul cercetării, Rosian Vasiloi, a declarat în cadrul evenimentului de lansare, că activitatea Misiunii EUBAM s-a dovedit a fi una de succes pentru Republica Moldova și Ucraina. Succesul a întrecut așteptările înaintea de lansarea Misiunii, în 2005. În prezent ambele state au condiții de călătorie fără vize în UE, au semnate Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, au implementate strategii de management integrat al frontierelor, au servicii de frontieră reformate, care în mare parte corespund practicilor UE.
Rosian Vasiloi a menționat că Misiunea EUBAM în toți acești ani a fost plenar implicată în activități cu scopul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean, în special în ultimii trei ani. A fost implementat un set de măsuri pentru a promova integrarea economică a regiunii transnistrene în spațiul constituțional al Republicii Moldova. Potrivit studiului, dacă în perioada anilor 2005-2012 pe an se înregistrau circa 150 de agenți economici, în perioada anilor 2013-2016 se înregistrau circa 200 de agenți economici. În numai cinci luni ale anului curent au fost înregistrați în câmpul legal al Republicii Moldova 816 agenți economici din regiunea transnistreană. Autorul studiului menționează că aceste date denotă multe, însă concluzia principală este că factorul economic indicidula își alege calea sigură și aceasta este cea europeană.
În ceea ce privește nivelul politic de reglementare, nu au existat semne vizibile de tendințe pozitive, nici la nivelul încurajării autorităților de facto din regiunea transnistreană de a relua procesul de negocieri în formatul 5+2, poate doar cu mici excepții. Acum autoritățile naționale sunt la etapa definitivării unei viziuni asupra politicilor de reintegrare, care urmează să fie prezentată ca proiect în viitorul apropiat. În opinia lui Rosian Vasiloi, Guvernul are o ocazie fără precedent să identifice măsuri și acțiuni asupra viitorului Misiunii EUBAM, în contextul politicilor de securitate, apărare și ordine publică în acest sens.
Autorului studiului consideră oportună prelungirea mandatului Misiunii până la finele anului 2019, cu modificarea structurii, fiind pus accentul pe consolidarea capacităților Oficiului EUBAM din Republica Moldova. Oficiul de la Chișinău ar putea prelua toată gama de activități în domeniul reglementării conflictului transnistrean, precum și a monitorizării frontierei administrative, cu capacități executive etc.