„Este o afacere murdară pentru cumpărarea alegătorilor în campania electorală”, opinie

Cele 200 de milioane de euro care ar urma să ajungă în țară în urma acordului de împrumut din Federația Rusă și Republica Moldova reprezintă resurse financiare electorale. Declarații acest sens au fost făcute de către deputatul PAS Oazu Nantoi și comentatorul politic Victor Ciobanu, notează IPN.

„Se face în realitate campanie electorală și deja ați menționat că condițiile acestui acord capcană au fost negociate de către Igor Dodon și cineva de la Moscova. Colegul Sergiu Litvinenco a remarcat că în Federația Rusă au fost încălcate procedurile de semnare a acestui acord. În opinia mea, acest acord este o afacere murdară care trebuie să ofere bani lui Igor Dodon pentru cumpărarea celor mai nenorociți dintre noi în campania electorală, să-i asigure „otkaturi” mustoase celor de la Kremlin, dar și mai grav este acel blestemat articol 7.2 care este absolut obscur și m-am gândit că acest articol poate să-i permită Rusiei, atunci când Dodon va pierde, să ne impună niște datorii atât de astronomice încât să ne distrugă”, declarat Oazu Nanoi în platoul emisiunii „Ora Expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Declarațiile deputatului PAS au fost susținute și de către comentatorul politic Victor Ciobanu. „Acest acord de împrumut cu siguranță că a fost unul electoral, despre acest lucru ne-a vorbit Igor Doodon în repetate rânduri. Dacă e să ne amintim, a promis întâi că va face drumuri, reieșind din campania electorală s-a prefigurat acest acord de împrumut. Ne amintim că a fost inițial de 500 de milioane, apoi 300, apoi 200. Iată că acuma deja Dodon preferă să ne sperie că dacă nu vine acest împrumut de la ruși atunci nu se vor plăti începând din luna mai pensiile și salariile, or, acest acord nu prevedea aceste lucruri din start”, a menționat expertul.

Sergiu Sîrbu, deputatul grupului parlamentar Pro Moldova, dar și unul dintre oficialii care au sesizat Curtea Constituțională pe marginea acordului, susține în mod repetat că mai multe proceduri juridice au fost încălcate.

„S-a încălcat grav procedura și toate etapele de negociere. Unele clauze contravin Constituției și intereselor naționale ale Republicii Moldova. Există riscul subminării suveranității naționale. Nu suntem împotriva creditelor, de unde ar veni ele, dar nu cu orice preț. Nu putem vinde sufletul diavolului și aici diavolul nu este neapărat Rusia, dar unele clauze din contract. Habar nu avem cine a negociat și în ce condiții”, a punctat Sergiu Sîrbu.

Un alt participant, prezentat „fostul deputat” Victor Stepaniuc, afirmă că în cazul acordului discutat au fost respectate toate procedurile prevăzute de adoptarea tratatelor internaționale și anume prin faptul că documentul a trecut prin Guvern, ulterior acesta a fost prezentat și supus dezbaterilor publice în incinta Parlamentului Republicii Moldova.

Deputatul Platformei DA susține că procedurile au fost încălcate. „La 13 martie, într-o singură hotărâre, Guvernul a decis inițierea negocierilor și semnarea acordului. De aceea, la întrebările deputaților cine a negociat acordul, nu a putut da răspuns nici prim-ministrul și nici ministrul finanțelor, pentru că aceste negocieri pe baza acordului nu au avut loc”, a susținut Dinu Plângău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.