Procuratura Generală propune crearea unui grup de lucru care să elaboreze o nouă strategie de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Or, potrivit instituției, strategia din 2018 „a fost elaborată în perioada „statului capturat”, în circumstanțe și de către persoane necunoscute”, transmit IPN.
„Deși se pretinde că acest document strategic a fost elaborat în iunie 2018 de către Procuratura Anticorupție, CNA și ARBI, și prezentat ulterior public de către ex-procurorul general Eduard Harunjen și ex-adjunctul Procurorului Anticorupție, Adriana Bețișor, el niciodată nu a fost înregistrat în Procuratura Anticorupție sau Procuratura Generală, CNA sau ARBI. Nu a fost aprobat prin vreun ordin comun și nici nu au fost identificate careva urme de lucru cu acest document, informațiile operative gestionate pe caz indicând că ar fi fost elaborat în afara Procuraturii și celorlalte două instituții indicate, precum și nu de către cei ce au subscris și și-au asumat lucrarea”, precizează PG într-un comunicat de presă.
Procuratura consideră că pentru eficacitatea procesului de recuperare a banilor fraudați, statul are nevoie de o viziune și un document strategic complex, însă elaborarea și realizarea unei astfel de strategii depășește competențele Procuraturii, impunându-se intervenția Guvernului și a Parlamentului.
„Plasarea responsabilității pe seama Procuraturii pentru întregul proces de recuperare a mijloacelor financiare fraudate, care prioritar trebuie să asigure eficiența urmăririi penale pe caz și ale cărei atribuții funcționale sunt prea restrânse legal pentru a acoperi tot spectrul de activități ce se impun în această direcție, de fapt, a determinat rezultate sub limita așteptărilor societății și o situație de conflict între autoritățile de primul nivel, precum și riscuri de discreditare în fața partenerilor externi de dezvoltare”, se mai spune în comunicat.
Procuratura va desemna câte un reprezentant din Procuratura Generală și procuraturile specializate implicate în investigarea fraudei bancare și va prezenta viziunea instituției cu referire la componenta penală și civilă a documentului.