Este necesar un nou sistem de securitate în Europa, dezbateri IPN

Europa are nevoie de un nou sistem de securitate după ce Rusia a încălcat toate înţelegerile avute anterior, anexând peninsula Crimeea. În acelaşi timp, statele afectate ar trebui să aibă grijă de informaţia care ajunge la populaţie şi să combată manipularea acesteia de masele de informare ruseşti. Despre aceasta au vorbit participanţii la dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Ambasadorul ucrainean, Serhii Pyrozhkov, a spus că situaţia din Ucraina poate fi depăşită prin consolidarea societăţii şi cu ajutorul din partea comunităţii internaţionale pentru crearea unui nou sistem de securitate în regiune. Nu este vorba despre crearea sau aderarea la un bloc de securitate, a precizat diplomatul, ci mai degrabă crearea unui mecanism pentru a implementa sistemul de securitate pentru ca atunci când cineva îl încalcă, acesta să fie sancţionat.


De asemenea, este necesară, pe lângă consolidarea societăţii, şi întărirea statalităţii, descentralizarea puterii. În acelaşi timp, un rol important îl are şi politica informaţională. Or, spune ambasadorul, Ucraina pierde confruntarea informaţională pe teritoriul său, deoarece posturile TV din Rusia redau situaţia eronat.

Preşedintele Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, la fel, consideră că o posibilitate de depăşire a situaţiei de criză este legat[ de consolidarea societăţii. Expertul spune că este absolut greşit să se propună federalizarea statelor precum Moldova şi Ucraina în condiţiile actuale. „Federalizarea statelor care se împart pe principiul identităţii este o catastrofă. Aceasta înseamnă să legitimezi această împărţire”, a spus Anatol Ţăranu. Expertul a adăugat că este necesară descentralizarea puterii. Şi în acelaşi timp fără un patriotism sănătos practic ar fi imposibilă păstrarea statalităţii unei ţări.

Expertul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, consideră că trebuie să avem răbdare, să îmbunătăţim dialogul cu cetăţenii, iar Moldova şi Ucraina trebuie să demonstreze partenerilor strategici, în special UE, că sunt state de nădejde. În acelaşi timp, partenerilor din Est trebuie să li se reamintească tot ceea ce a fost bun în relaţiile bilaterale şi în trecutul comun, dar şi că prin ameninţări şi presiuni nu faci o ţară să se alăture într-o uniune euroasiatică. Expertul crede că aceasta va dura mult timp, dar e un lucru făcut în beneficiul cetăţenilor.

Dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională” este a 31-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”organizat de IPN, în parteneriat cu Radio Moldova, şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.