Este lansată Mișcarea Civică Europeană

Un grup de persoane, printre care deputați ai primului Parlament, care au votat Declarația de independență, și personalități care au militat pentru renașterea și eliberarea națională, lansează Mișcarea Civică Europeană din Republica Moldova. Scopul anunțat al Mișcării este implicarea activă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2018, prin facilitarea organizării un front electoral comun al forțelor politice în susținerea vectorului european al Republicii Moldova.

Vineri, 15 decembrie, la o conferință de presă la IPN, Valentin Dolganiuc, unul dintre inițiatorii Mișcării Civice Europene, semnatar al Declarației de idendendenţă și deputat în primul Parlament, a dat citire unui manifest adoptat la 14 decembrie. „Criza în care a ajuns societatea moldovenească demonstrează că Republica Moldova traversează cea mai complicată situație de la proclamarea independenței. Din perspectiva alegerilor din 2018, starea de lucruri se agravează din cauza modificărilor la Codul Electoral, care urmăresc scopul păstrării la putere a forțelor oligarhice și pro-ruse”, se menționează în declarație.

Valentin Dolganiuc a remarcat că prin crearea Mișcării Civice Europene se dorește a atenționa cetățenii asupra derapajelor de la textul Declarației de independență, care a stat la baza creării statului Republica Moldova. Se dorește a pune în mișcare societatea civilă și a responsabiliza clasa politică. Un scop anunțat este unificarea tuturor forțelor pentru a păstra vectorul european al ţării după alegerile parlamentare din 2018 și al idealurilor de renaștere națională.

Inițiatorii Mișcării spun că nu vor candida la alegerile parlamentare. Dar vor insista pe identificarea unui mecanism de selectare a candidaților cu integritate, din cadrul partidelor politice pro-europene și din societatea civilă. „Suntem convinși că prin unificarea forțelor naționale, pro-europene și antioligarhice, cu participarea candidaților pe o listă comună, putem salva Republica Moldova. În caz contrar, anul 2018 poate deveni unul fatal”, a spus Valentin Dolganiuc.

Alecu Reniţă, deputat al primului Parlament, semnatar al Declarației de independentă, a spus că vocea multor persoane care nu sunt indiferente față de soarta Republicii Moldova a fost bruiată. „A merge mai departe pe un asemenea model este inadmisibil. Statul care servește puterea și nu cetățeanul nu are perspectivă”, a spus Alecu Reniţă, unul dintre inițiatorii Mișcării Civice Europene.

„Trimitem un semnal de alarmă că tot ceea ce a realizat Mișcarea de eliberare națională în anii 1990 este astăzi în pericol. Credem că mai sunt șanse de izbândă să obținem la viitoarele alegeri parlamentare un scor european. Toți împreună pe listă electorală. Partidele separate și alianțele dintre partide nu sunt capabile să câștige”, a declarat Anatol Ţăranu, semnatar al Declarației de independență, deputat în primul Parlament și unul dintre inițiatorii Mișcării Civice Europene.

Până acum, 77 de persoane au semnat pentru crearea Mișcării Civice Europene.

  • alecu renita despre starea de lucruri din moldova.mp3
  •     0
  • valentin dolganiuc despre crearea miscarii civice europene.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.