Este lansată Agenda social-economică pentru tineri

Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Reţeaua organizaţiilor pentru promovarea drepturilor socio-economice ale tinerilor (ROST) şi Asociaţia obştească pentru copii şi tineret „Făclia”, lansează Agenda social economică pentru tineri.

Preşedintele asociaţiei, Angela Ciocârlan, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că documentul scoate în evidenţă problemele cu care se confruntă tinerii şi vine cu propuneri cum acestea să fie rezolvate. În următorii 2 ani, această agenda va fi o foaie de parcurs pentru autorităţile implicate în rezolvarea problemelor tinerilor.

Agenda propune introducerea unui modul despre drepturile social-economice. De asemenea, se va cere ca stagiul practic să alcătuiască nu mai puţin de 25% din  programele de pregătire profesională.

Tinerii care au participat la conferinţă, Daniela Dârzu, Artiom Ursoi şi Mihaela Liviţchi, au spus că femeile şi tinerii cu dizabilităţi sunt discriminaţi la angajarea în câmpul muncii. Nici securitatea la locul de muncă nu este respectată. Aceştia susţin că autorităţile trebuie să ofere mai multe competenţe Inspecţiei Muncii pentru a depista şi sancţiona cazurile de încălcare a securităţii.

Rodica Lupu, preşedintele Consiliului inter-ramural Ungheni al sindicatelor, a spus că autorităţile sunt îndemnate să ofere facilităţi tinerilor antreprenori, dar şi facilităţi fiscale pentru agenţii economici care vor angaja tineri. Se recomandă şi eficientizarea activităţilor de monitorizare a muncii copiilor şi consolidarea dialogului social pentru a-i încuraja pe tineri să se facă parte din sindicate care le pot proteja drepturile.

Viceministrul tineretului şi sportului, Sergiu Stanciu, a spus că documentul pregătit are ca scop să sensibilizeze şi autorităţile în privinţa politicilor care trebuie adoptate. Oficialul a adăugat că e un document binevenit, care va fortifica relaţiile cu tinerii şi organizaţiile de tineret.

Agenda social economică pentru tineri a fost elaborată în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru tineri – îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile”, care este susţinut financiar de Uniunea Europeană.

  • angela ciocarlan despre document.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.