Este lansat Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a lansat oficial Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol. Proiectul este finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) cu 19,5 mln dolari şi cofinanţat de către Regatul Danemarcei prin intermediul unei componente de grant de 4,5 mln dolari, transmite Info-Prim Neo.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că acesta este al cincilea proiect care va fi realizat în Republica Moldova cu finanţare de la IFAD. Sursele vor fi utilizate pentru acordarea creditelor producătorilor agricoli care vor implementa proiecte de dezvoltare a infrastructurii economice rurale. De asemenea, finanţările sunt pentru asistenţă tehnică, instruire şi consultanţă, dar şi susţinerea tinerilor antreprenori din mediul rural.
Proiectul IFAD va fi implementat pe parcursul anilor 2011- 2016. „ Astăzi tot mai puţini producătorii agricoli umblă cu mâna întinsă. Aceştia ne solicită să identificăm posibilităţi de creditare avantajoasă. Proiectul lansat astăzi (14 iulie) propune condiţii bune de finanţare, pe termen mediu şi lung, la dobânzi mai joase decât cele ale băncilor comerciale locale”, a menţionat ministrul.
Abdelkarim Sma, manager de programe IFAD pentru Moldova, a subliniat la lansare că este foarte bucuros că Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii continuă să finanţeze proiecte într-o ţară ca Moldova, unde agriculturii îi revine un mare rol în dezvoltarea economică a ţării. În opinia sa, proiectul va permite mai multor companii să-şi dezvolte afacerile şi să devină competitive atât pe piaţa internă, cât şi pe cele externe.
Ertharin Cousin, ambasadoare a SUA pe lângă agenţiile specializate ale ONU pentru Agricultură, a spus că anul acesta în Republica Moldova începe implementarea programului Compact, finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului, care oferă ţării un împrumut nerambursabil de 262 mln dolari. „Ne-am informat şi pot să spun că acest proiect IFAD, scopurile pe care şi le propune, interferează cu obiectivele programului Compact pe componenta agricultură. Îmbinarea acestor eforturi de finanţare sperăm să se soldeze cu rezultate mai bune”, a menţionat Ertharin Cousin.
Alexandru Arseni, fermier din satul Popeasca , raionul Ştefan Vodă, a relatat că a beneficiat deja de 2 credite IFAD din proiectele anterioare. Unul, în valoare de 150 de mii de dolari, l-a utilizat pentru plantarea viţei de vie de soiuri performante, iar din cel de-al doilea, în valoare de 150 de mii dolari, vrea să sădească o livadă intensivă. „Proiectul lansat are o componentă de grant pentru tinerii antreprenori. Sper că printre beneficiari să fie şi fiul meu, care după studii a revenit la baştină şi vrea să-şi deschidă o întreprindere proprie. Componenta aceasta de grant îi va permite să procure echipamentele necesare”, a menţionat fermierul.
Victor Roşca, director al Unităţii Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD în Moldova, a specificat că Republica Moldova a aderat la IFAD în 1996. Primul acord de finanţare a fost semnat în 2000, după care au urmat alte patru. Pe parcursul proiectelor anterioare din sursele IFAD au fost acordate 926 de credite în sumă totală de 444,7 mln lei, pe termen mediu şi lung cu rate preferenţiale ale dobânzilor. Acestea au generat investiţii suplimentare în agricultură făcute din banii producătorilor în sumă de 503 mln lei
Cu sprijinul IFAD au fost înfiinţate aproape 2 mii de hectare de plantaţii multianuale, au fost construite 70 de unităţi frigorifice şi procurate peste 300 unităţi de tehnică agricolă.