Este foarte important ca guvernul să gestioneze această situaţie tulbure, Igor Munteanu

Începutul protestelor la Chişinău promite o anumită accelerare a unor tensiuni şi frustrări ale populaţiei, ceea ce pune guvernul într-o situaţie defensivă. Or, pretenţiile pe care le are societatea civilă, pe care le au diverse grupuri profesionale faţă de guvern, în contextul recuperării banilor pierduţi prin cele trei bănci, sunt întemeiate. De această părere este Igor Munteanu, ambasador moldovean în Statele Unite în perioada 2010-2015. Igor Munteanu a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că este foarte important ca guvernul să gestioneze această situaţie tulbure şi cu foarte multe necunoscute cu maximum de prudenţă, transmite IPN.

Igor Munteanu a menţionat că, în acest context, evident că actorii străini, anumite state, care îşi doresc ca Republica Moldova să înainteze spre un anumit obiectiv sau curs de politică internă sau externă, îşi vor activiza de asemenea prezenţa sau rolul pe care l-au avut. Privind într-un mod diacronic acţiunile acestor state, cum este Federaţia Rusă, evident că o destabilizare a situaţiei în Republica Moldova este furtuna perfectă de care ar avea nevoie. „Şi partidele pro-ruseşti ar putea să-şi ceară o porţie de „plăcintă” mai mare, o contribuţie mai importantă la formarea unei puteri politice şi la alte mize pe care doar le ghicim, în acest moment, inclusiv cele legate de prezenţa militarilor ruşi pe teritoriul Republicii Moldova, fără asentimentul şi acordul organelor constituţionale, statutul politic al Transnistriei, regimul în care funcţionează comerţul cu Federaţia Rusă”, susţine Igor Munteanu.

În opinia sa, toate acestea sunt mize care sunt influenţate, la rândul lor, de felul în care se va juca partida între protestatari şi guvern. „Indiferent de ce ar spune la microfon sau de la tribuna protestelor figuranţii, jucătorii acestor proteste, guvernul Republicii Moldova trebuie să manifeste maximă flexibilitate şi, în acelaşi timp, consistenţă, coerenţă, astfel încât aceste proteste din stradă să nu ia scenarii radicale. Nu este în interesul nimănui să se întâmple acest lucru. Şi atunci aceste negocieri trebuie să dea satisfacţie şi protestelor legitime”, a menţionat Igor Munteanu.

El mai spune că nu este obligatoriu să fii parte a Platformei „DA” ca să-ţi dai seama că protestele sunt naturale, sunt legitimate de nemulţumirea populaţiei faţă de felul în care instituţiile îşi îndeplinesc atribuţiile. Pe de altă parte, am fi orbi dacă nu am vedea felul în care se mobilizează forţele ostile independenţei Republicii Moldova şi integrării sale cu Uniunea Europeană, căutând să se revanşeze, printr-o rejucare a meciului electoral. În opinia sa, cei care pun acum foarte multă presiune pe Comisia Electorală Centrală, pe faptul că alegerile nu au fost suficient de democratice comit o manipulare.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.