Pentru a se vedea consecinţele umane ale situaţiei în care un stat nu este parte a Uniunii Europene, fiind numai parte a fostei Uniuni Sovietice, e destul să se meargă din Moldova în România şi înapoi. Satele româneşti arată din ce în ce mai dezvoltate, cu drumuri noi, cu tehnologii agricole noi, fel de fel de lucruri care duc la un nivel de trai mai ridicat. În Moldova, nu se găseşte nimic din toate acestea. Declaraţia a fost făcută de eseistul şi analistul politic american Robert Kaplan. Acesta a menţionat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că diferenţele dintre Moldova şi România sunt izbitoare pentru că o ţară se află în Uniunea Europeană de aproape un deceniu, iar cealaltă rămâne captivă într-un soi de subdezvoltare post-sovietică, transmite IPN.
Robert Kaplan a menţionat că intervenţia Rusiei în Ucraina a pus din nou Moldova în prima linie, acolo unde nu mai fusese de la destrămarea Uniunii Sovietice. „În acest moment, dacă Rusia reuşeşte să-şi întărească influenţa în Ucraina, ceea ce nu este deloc sigur, atunci Moldova şi România vor fi periclitate. Vor fi într-o situaţie mai complicată. Dacă România ar anexa Moldova sau s-ar uni cu partea locuită majoritar de etnici români, Rusia ar putea reacţiona prin anexarea oficială a Transnistriei, ceea ce ar crea tensiuni regionale şi mai mari decât sunt acum”, a opinat analistul politic.
Eseistul a adăugat că nu vede cum s-ar putea uni Moldova cu România. În opinia sa, ar fi aproape „o declaraţie de război” pentru Rusia lui Putin. „Ce poate face Moldova în primul rând, şi asta se aplică şi României, este să-şi întărească instituţiile, să le facă mai puternice şi transparente, mai puţin corupte. Indiferent câţi inamici are în afara graniţelor, cea mai bună apărare pentru un stat este să aibă instituţii puternice înauntru”, a remarcat americanul.
Robert Kaplan mai crede că Moldova ar trebui să-şi adâncească realităţile de asociere cu Uniunea Europeană şi să caute o formă de asociere la NATO. „Dar nu se poate integra în aceste structuri occidentale puternice fără a provoca Rusia. Din motive geografice şi istorice, din păcate, Republica Moldova este în poziţia unui stat „tampon” neutru care nu poate, care nu ar trebui să aleagă nici o alianţă, pentru moment”, a specificat analistul politic.
Acesta a mai spus că Moldova se află foarte aproape de declanşarea unui haos politic, având o guvernare slabă, aproape inexistentă, demonstraţii de stradă, un nivel al corupţiei incredibil de ridicat care a dus la pierderea totală a încrederii din partea populaţiei. Din punctul său de vedere, Rusia nici n-ar trebui să depună vreun efort deosebit pentru a o submina.
Robert D. Kaplan este un autor american de cărţi despre politică, afacerile internaţionale şi securitate cunoscut între altele pentru eseurile sale despre reapariţia unor tensiuni culturale şi istorice estompate de Războiul Rece.