„...așa că nostalgicii după URSS nu au nicio șansă să asiste la renașterea URSS, doar la revenirea în închisoarea popoarelor...”
---
Testarea sentimentelor nostalgice ...
Săptămâna trecută, pe 15-16 octombrie 2022, în autonomia găgăuză au fost testate sentimentele nostalgice ale cetățenilor pentru Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Nu încape îndoială, testul a fost preconizat apropierii celei de-a 100-a aniversări de la constituirea imperiului sovietic și, în acest sens, activiștii filialei din Republica Moldova a așa-zisei Mișcări de Eliberare Națională (MEN) au purces la colectarea semnăturilor în susținerea unei petiții privind refacerea URSS. Testul a picat, în două zile colectorii au reușit să adune doar câteva zeci de semnături. Asta înseamnă că regiunea găgăuză nu mai este un poligon pentru testarea sentimentelor nostalgice.
Experimentul menționat putea fi trecut cu vederea, dacă nu s-ar fi desfășurat concomitent cu deplasarea conducerii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la Moscova, pentru a purta discuții cu conducerea partidului de guvernământ al lui Vladimir Putin – Edinaya Rossia. Vorba e că fondator și președinte al MEN, care a încercat să colecteze semnături pentru refacerea URSS, este Evghenii Fiodorov, membru al consiliului politic central al Edinaya Rossia. În acest context, se presupune că vizita liderilor PSRM la Moscova și întâlnirea cu membrii din conducerea Edinaya Rossia este legată de retragerea posturilor TV rusești, retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, din gestionarea PSRM și transmise în gestiune Partidul Șor. În calitate de argument forte, PSRM ar fi încercat să argumenteze că retragerea posturilor TV rusești din gestionarea PSRM se răsfrânge negativ asupra nostalgicilor după URSS și, în general, asupra coeziunii forțelor pro-rusește din Republica Moldova. Dovadă fiind recentul eșec al testării sentimentelor nostalgice în Găgăuzia.
Într-adevăr, relațiile dintre PSRM, pe de o parte și Partidul Șor, susținut de comuniști, s-au înrăutățit vizibil acum câteva luni, după lipsirea primilor de posturilor TV rusești în favoare șoriștilor. Banii din surse obscure și televiziunile controlate de Partidul Șor i-au permis acestuia să organizeze o cavalcadă de proteste pe care PSRM nu a susținut-o fiindcă s-a simțit părăsit de curatorii de la Moscova. În consecință, Partidul Șor încercă totuși să angreneze socialiștii, alături de comuniști, în protestele sale, dar primesc refuzuri extrem de subtile și aluzii privind pierderea controlului asupra posturilor TV în favoare șoriștilor: „Nu fiți fățarnici, cetățenii nu merită să fie conduși de lideri prin televizor”. Probabil, de rezultatul vizitei liderilor PSRM la Moscova, adică de returnarea măcar a unui post TV rusesc în gestiunea socialiștilor, depinde susținerea protestelor șoriste de către socialiști.
Împotmolirea socialiștilor în mrejele imperialiste rusești
PSRM culege de fapt roadele propriului cinism. Vorba e că formațiunea în vorbe pledează pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova, dar s-a împotmolit rău de tot în mrejele intereselor imperialiste rusești. Cursul pro-imperialist al PSRM a fost croit de ex-președintele formațiunii, Igor Dodon, care actualmente este cercetat penal pentru finanțarea ilegală a formațiunii din sursele GAZPROM-ului. În consecință, Dodon a trebuie să elogieze public anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014. Doi ani mai târziu, Dodon a contribuit la crearea în Republica Moldova a filialei Frontului imperialist rusesc, filială condusă de așa-zisul ideolog al PSRM Bogdan Țîrdea. Acesta din urmă este actualmente bănuit de îmbogățire ilicită. Angajarea PSRM în proiectele imperialiste rusești face ca formațiunea să fie susceptibilă la noile tendințe. Recent, Alexandr Prohanov, liderul Frontului imperialist rusesc, din care face parte PSRM, i-a cântat osanale lui Vladimir Putin cu ocazia aniversării acestuia, concretizând că războiul declanșat în Ucraina nu este altceva decât a cincea fază a reconstrucției imperiului rus. Această poziție explică fără echivocuri de ce filiala frontului din PSRM se eschivează de la condamnarea agresiunii rusești împotriva Ucrainei.
PSRM se eschivează și de la susținerea fățișă a agresiunii rusești, lucru pentru care ar fi fost pedepsit, fiind lipsit de instrumentarul propagandistic. Pentru a-și restabili credibilitatea în ochii partenerilor ruși, liderii PSRM au decis să se întâlnească la Moscova cu unii dintre liderii Edinaya Rossia, Petr Tolstoi, care pledează deschis pentru distrugerea completă a Ucrainei. Și colegul de partid al ultimului, Evghenii Fiodorov, liderul MEN, împărtășește această viziune, numai că este mult mai explicit, spunând pe șleau că își dorește refacerea URSS. Tocmai de asta, filiala organizației lui Fiodorov, a și încercat experimentul nostalgic în Găgăuzia, care deocamdată mai este fieful electoral al PSRM. De fapt, Fiodorov a devenit faimos nu atunci când și-a înființat organizația sa revanșardă, ci când a înaintat pretenții teritoriale Kazahstanului. Această faptă nu a rămas fără consecințe, după pretențiile imperialiste vociferate, liderii țărilor din Asia Centrală au reacționat în repetate rânduri, umilindu-l public pe președintele Vladimir Putin.
Vești triste pentru nostalgicii după URSS
În circumstanțele menționate, nostalgicii după URSS nu au decât să încerce să însușească un lucru foarte simplu și evident – elita politică a Federației Ruse nu are de gând să refacă URSS. Regimul lui Putin este o consecință directă a disoluției URSS și are doar ambiții imperiale – reconstruirea celei de a cincea faze a imperiului. Nostalgia milioanelor de cetățeni ex-sovietici este pur și simplu exploatată în acest sens. Drept dovadă că e așa servește faptul că recent, în august 2022, Ministerul Justiției din Federația Rusă a introdus organizația cu denumirea “Cetățenii URSS” în lista organizațiilor extremiste și a interzis-o.
Așa că asistăm la lucruri extrem de interesante – în Rusia organizația “Cetățenii URSS” este interzisă ca una extremistă, iar în Republica Moldova organizația condusă de unul dintre liderii partidului de guvernământ – Edinaya Rossia, colectează semnături pentru refacerea URSS. Este o mostră dificil de contestat a ipocriziei și a utilizării tehnicilor războaielor hibride. Mai mult, în Rusia sunt interzise practic toate organizațiile care au denumiri cu acronimul URSS. E clar de ce, printre idolii lui Vladimir Putin nu figurează liderul bolșevic, Vladimir Lenin, ci țarul Alexandru al III-lea, sub care a înflorit ohranka. Vladimir Putin vine din serviciile secrete și ține mult la prietenii săi din tinerețe, pe care i-a ajutat să-și facă averi de miliarde. Este de neimaginat că ar putea renunța la prieteni și trăda interesele acestora. Deși, nu este exclus că ar fi vorba despre o nebunie. Așa că nostalgicii după URSS nu au nicio șansă să asiste la renașterea URSS, doar la revenirea în închisoarea popoarelor.
Antinostalgia
Vezi și:
- Războiul ca ideologema de stat a Rusiei lui Putin. Op-Ed de Anatol Țăranu
- La vremuri noi, simboluri noi , Op-Ed de Victor Pelin
- Centenarul imperiului năruit. Promptuar pentru nostalgici. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Z0ZZ – Anul centenarului și eforturilor de refacere a URSS... Op-Ed de Victor Pelin
- Octavian Țîcu: Perspectiva Republicii Moldova nu poate fi alta decât europeană și alături de România
- Igor Șarov: Nostalgia după URSS are un leac, se numește informare și conștientizare a istoriei
- De ce și cum a dispărut URSS? De ce provoacă și acum nostalgie? Dezbateri IPN
- Igor Boțan: Marșul triumfal al nostalgicilor pro-sovietici s-a întrerupt după revolta tinerilor din 7 aprilie 2009
- Marin Gherman: Nostalgia față de URSS în Ucraina este la un nivel mai scăzut decât în Moldova
- Igor Boțan: Cetățenii moldoveni nostalgici după URSS nu-și doresc neapărat refacerea acestei uniuni
- De ce a apărut și cum a funcționat URSS? De ce provoacă și acum nostalgie? Dezbateri IPN
- Virgiliu Pâslariuc: URSS s-a prăbușit, dar spațiul post-sovietic a rămas o colonie mediatică și energetică a Rusiei
- Russkii mir – substituentul URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua trădării și nostalgicii... Op-Ed de Victor Pelin
- Igor Boțan: Greșelile Kremlinului în contextul Ucrainei sunt totale
- Valentin Dolganiuc: Cetățenii moldoveni nu au nostalgii față de URSS, ei sunt victime ale propagandei
- Arcadie Barbăroșie: Cred că într-un final Republica Moldova se va uni cu România
- Evoluția agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și influența acesteia asupra fenomenului nostalgiei după URSS. Dezbatere IPN
- Nostalgia în ajunul apogeului. Op-Ed de Victor Pelin
- Holodomor și constructul identitar ucrainean. Lecția pentru Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu: Rezistența antisovietică a fost platforma pe care s-a lansat schimbarea
- Virgiliu Bîrlădeanu: Guvernările au păstrat o atitudine indiferentă față de mișcarea de rezistență anticomunistă
- Mișcările de rezistență anticomunistă au creat platforme pentru renașterea națională
- Manifestări ciudate ale nostalgiei... Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după himere sau de ce stagnează proiectul unionist. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după măreția imperială. Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după guvernarea dușmanilor poporului. Op-Ed de Victor Pelin
- Neutralitatea ca statut de vasalitate a Republicii Moldova față de Moscova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după revoluția roșie... Op-Ed de Victor Pelin
- Principalul inamic al nostalgicilor după URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Anneli Ute Gabanyi: Până la căderea Zidului Berlinului în RDG nu s-a vorbit despre crimele Armatei Roșii
- Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu: Basarabenii țin minte cum au fost aruncați pe câmpurile de mine
- Igor Boțan: Rusia, revanșardă după destrămarea miturilor pe care le-a creat
- Etapa finală a Celui de-al Doilea Război Mondial: realitate și mituri privind contribuția URSS și a Alianței Antihitleriste. Dezbateri IPN
- Igor Boțan: În acest război se folosesc toate armele, inclusiv arma energetică
- Nicolae Negru: În Moldova propaganda rusească există datorită unor forțe politice care se alimentează din Rusia
- Anatol Petrencu: Rusia va fi învinsă și va plăti contribuții de război
- Participarea URSS în Cel de-al Doilea Război Mondial: despre victorii și înfrângeri reale, despre ce tace propaganda, despre ce vorbesc miturile și nostalgia. Dezbatere IPN
- Anatol Țăranu: O viață mai bună va elimina orice nostalgie față de trecut
- Marin Gherman: În Ucraina predomină narativul victoriei
- Igor Boțan: Rusia trece prin perioada revanșismului
- Cine și de ce a pornit Cel de al Doilea Război Mondial? Mituri propagandistice ca sursă a nostalgiei după URSS. Dezbateri IPN
- Nostalgia sovietică resuscită românofobia în Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Narativul istoric distorsionat – arma ideologică a imperialismului rus. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Valentin Constantinov: Cultul personalității lui Stalin a fost demascat în 10 ani
- Doctor în istorie: În perioada sovietică propaganda mușamaliza acțiunile represive
- Valentin Constantinov: Cu cât ne depărtăm mai mult de Rusia, cu atât o ducem mai bine
- Nostalgia după dictatură și violență. Op-Ed de Victor Pelin
- Realitatea neretușată privind ștafeta mitică transmisă de armata roșie către armata lui Putin. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Boțan: Ambițiile imperiale ale Rusiei au existat dintotdeauna
- Andrei Covrig: Vladimir Putin are ca scop distrugerea Ucrainei
- Valentin Constantinov: Nicio destrămare de imperii n-a avut loc fără războaie
- Nostalgia după măreția militară a URSS ca explicație pentru aprobarea invaziilor actuale. Dezbateri IPN
- Nostalgii după miliția sovietică – născută din NKVD, Op-Ed de Victor Pelin
- Protestul iobagului nostalgic. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după votare fără alegeri... Op-Ed de Victor Pelin
- Prețul fatal al nostalgiei imperiale ruse. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Boris Negru: Destrămarea URSS trebuie privită ca o legitate. Imperiile apar și dispar
- Anatol Petrencu: Rusia de astăzi nu este deloc atractivă
- Igor Boțan: Atrocitățile din Bucea sunt efectul instrumentării propagandistice a nostalgiei sovietice
- Drepturile omului și libertățile fundamentale în URSS: mituri și realități. Dezbateri IPN
- Amnezia și degradarea morală a comuniștilor nostalgici. Op-Ed de Victor Pelin
- Modelul rus și german de a învăța lecțiile istoriei. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia în serviciul propagandei. Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după imperiu și factorul găgăuz în politica moldovenească. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Boțan: Gorbaciov nu s-a concentrat pe refacerea economică și URSS a mers spre neființă
- Grigore Belostecinic: Gorbaciov a dorit cu adevărat să salveze Uniunea Sovietică
- Anatol Țaranu: Sistemul sovietic a fost construit pe elementul terorii
- Ce greșesc nostalgicii când îi atribuie lui Mihail Gorbaciov rolul de demolator al URSS? Dezbatere IPN
- Mihail Podolyak: Cooperarea țărilor post-sovietice cu Rusia va duce la pierderi pentru ele
- Pactul Molotov-Ribbentrop în oglinda nostalgiilor imperiale ale Kremlinului. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Canalul TV „ Пятый”: În toamnă, Rusia va încerca să anexeze teritoriile a cinci țări
- Factologia învinge nostalgia. Op-Ed de Victor Pelin
- Centenarul constituirii defunctei URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Infarctul și decesul URSS. Nașterea nostalgiei sovietice. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Anatol Petrencu: Nostalgicii trebuie să accepte pentru ei și partea ascunsă despre viața din URSS. Interviu IPN
- Anatol Petrencu: Nu putem accepta politica agresivă a Rusiei
- Anatol Petrencu: Uniunea Sovietică a fost un stat bazat pe frică și șantaj
- Istoricul Anatol Petrencu: Cei nostalgici după URSS idealizează un trecut criminal
- Igor Boțan: Există dovezi sigure că foametea din RSSM din anii 1946-1947 a fost una organizată
- Vasile Bumacov: Doar agenții de influență „cred” că foametea nu a fost organizată
- Lidia Pădureac: Foametea din 1946-1947 este o crimă împotriva umanității și nu are termen de prescripție
- A fost organizată sau nu foametea din RSSM în anii 1946-1947? Au putut și au vrut autoritățile sovietice să prevină efectele devastatoare ale acesteia? Dezbateri IPN
- Operațiunea Iași-Chișinău între nostalgie sovietică și politică de europenizare. Op-Ed de Anatol Țăranu
- 100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere. Dezbatere IPN
- Victor Juc: Mersul prost al lucrurilor alimentează nostalgiile față de alte vremuri
- Igor Boțan: Avem nevoie de o politică de comunicare privind problemele legate de parcursul european
- Rodica Ciobanu: Avem nevoie de educarea spiritului civic al cetățenilor