Eroi și Supraviețuitori, nu victime: 75 ani de la cel de-al doilea val de deportări

Statul Republica Moldova trebuie să-și asume construcția și dezvoltarea unui complex care să reprezinte suferința tuturor tipurilor de represiuni. Și nu doar deportări, dar este vorba și de alte represiuni, care la fel nu trebuie uitate: arestări, omucideri, foamete organizată, refugii forțate etc. Sugestia vine de la președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova, Alexandru Postica, și a fost făcută la conferința internațională „75 ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia”, organizată astăzi în satul Mereni din raionul Anenii Noi, transmite IPN.

Evenimentul de astăzi comemorează 75 de ani de la cel de al doilea val de deportări din Basarabia. Sunt puse în discuție tragediile care au avut loc atunci, dar și fărădelegile care, pe alocuri, se mai întâmplă cu mulți deportați și deținuți politici și azi. „Cu părere de rău, după 32 de ani de la adoptarea cadrului legal, deportații și deținuții politici sunt priviți ca și victime. Asta cred că sperie cumva, le pun etichete care nu sunt potrivite. Eu cred că noțiunea care ar trebui să fie folosită în raport cu aceste persoane este supraviețuitor, erou. Sunt eroi care au depășit regimul, fiindcă însăși prezența noastră în număr mare aici demonstrează că noi am supraviețuit, că am învins acel regim și nu merităm această etichetă de victimă”, susține președintele asociației.

În opinia sa, o altă problemă este lipsa locurilor de comemorare. Conferința de astăzi este organizată la Mereni, unde există un complex muzeal în aer liber. E un muzeu al comunității locale, care subliniază importanța creării unor structuri similare. „Suntem primii care am oferit societății moldovenești o mostră cum poate fi transformată o idee într-un muzeu, într-un complex viu care să fie vizitat, care să fie un loc de pelerinaj și îndemn toți cetățenii să viziteze acest muzeu, măcar în această decadă care este foarte simbolică pentru societatea moldovenească. Trebuie să conștientizăm faptul că până astăzi nu avem nici un punct de atracție culturală și istorică, în afară de câteva muzee, care sunt foarte importante, dar care nu pot îngloba toată durerea celor 75 de ani care s-au perindat după cel de al doilea val de deportări”, spune  Alexandru Postica.

„În Republica Moldova sunt puțini care nu au nici o legătură cu persoanele deportate sau deținute politic. Noi vorbim de sute de mii de oameni care nici până astăzi nu sunt numărați. Acest eveniment vine să sublinieze necesitatea ca statul Republica Moldova să-și asume construcția și dezvoltarea unui complex care să reprezinte suferința tuturor tipurilor de represiuni”, a mai spus președintele Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova

Conferința internațională „75 ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia” este organizată de către Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova, asociația obștească „Genesis”, cu sprijinul Primăriei Mereni și Fundației Hanns Seidel. Activități sunt planificate și pentru sâmbătă. La Monumentul „Trenul Durerii”, Gara din Chișinău, va fi oficiată slujba religioasă de comemorare a victimelor represiunilor din cel de-al doilea val de deportări. De asemenea, oficiali și membri ai Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici vor susține cuvinte de comemorare în fața Monumentului „Trenul Durerii”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.