Proiectul formei parlamentare de guvernământ în Republica Moldova a eșuat. Declarația a fost făcută de politologul Ernest Vardanean în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.
Ernest Vardanean a menționat că se pronunță pentru lărgirea împuternicirilor președintelui și trecerea la forma prezidențială de guvernământ. Potrivit politologului, acest lucru poate fi făcut doar după desfășurarea unui referendum național, însă legislația spune că referendumul nu poate avea loc cu un an înainte de alegerile parlamentare. Astfel, dacă se va reuși, de modificarea formei de guvernământ ar putea să se bucure următorul președinte. „Este clar că modificarea Constituției, care va fi discutată la referendum, va intra în vigoare doar după noile alegeri ale șefului statului din anul 2020 și nu există certitudine că atunci Igor Dodon va câștiga din nou alegerile pentru că actualmente situația lui este foarte dificilă”, a spus Ernest Vardanean.
Deputatul socialist Grigore Novac a menționat în cadrul aceleiași emisiuni că PSRM va începe o campanie în masă de informare a cetățenilor de ce își dorește să se treacă la forma prezidențială de guvernare a țării, cum vede evoluția evenimentelor în continuare. „La următorul congres al partidului noi vom introduce acest lucru în programul nostru electoral și vom aplica în practică deja după alegeri”, spune parlamentarul.
Deputatul democrat Anatolie Zagorodnîi susține că președintele are împuterniciri limitate și unele promisiuni pe care le-a făcut cetățenilor nu vor putea fi îndeplinite pentru că nu are susținerea majorității parlamentare. „Președintele nu poate îndeplini promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală. El înțelege că mergând la oameni în anul 2018, el trebuie să răspundă ce a făcut în mandatul său de șef al statului”, a spus Anatolie Zagorodnîi.
Mai multe mii de oameni, membri și susținători ai Partidului Socialiștilor, au manifestat duminică, 24 septembrie, concomitent în trei oraşe: Anenii Noi, Bălţi şi Cahul. Participanții au adoptat o rezoluţie şi au dispus iniţierea unei campanii de colectare a semnăturilor pentru trecerea Republicii Moldova de la republică parlamentară la una prezidenţială. Ei au mai cerut ca preşedintele ţării să aibă mai multe atribuţii pentru a putea dizolva Parlamentul și să fie organizate alegeri anticipate