Există consens politic în Parlamentul European în privința susținerii Republicii Moldova. O spune vicepreședintele Partidului social Democrat European (PSDE), Eremei Priseajniuc, după ce ieri eurodeputatul PSD România, Victor Negrescu, a cerut de la tribuna Parlamentului European începerea negocierilor de aderare UE-Republica Moldova. Vicepreședintele PSDE spune că deși există susținere în cancelariile europene pentru deschiderea negocierilor de aderare, Chișinăul nu înregistrează progrese considerabile în implementarea reformelor, în special, fiind vorba de reforma justiției și combaterea corupției, notează IPN.
Ieri, eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, a cerut Parlamentului European începerea negocierilor de aderare UE- Republica Moldova până la finalul acestui an. O solicitare similară în Parlamentul European a venit și din partea eurodeputatului român Victor Negrescu.
„Parlamentul European este reprezentat de mai multe familii politice, ne bucură că există o decizie a tuturor marilor familii politice din Parlamentul European, inclusiv, a social-democraților. Europarlamentarul Victor Negrescu, în plenul Parlamentului a reiterat susținerea pentru Republica Moldova și a solicitat Comisiei Europene inițierea negocierilor de aderare. Ne bucură faptul că la nivelul Parlamentului European există consens politic, toate forțele politice demonstrează maturitate în susținerea Republicii Moldova”, a spus vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Vicepreședintele PSDE spune că guvernarea nu înregistrează progrese în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Potrivit politicianului, reforma justiției trenează, iar inițiativa guvernării de a curăța sistemul prin evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor nu dă roade.
„Republica Moldova a mai avut șanse istorice. Important e să ne facem bine temele pe acasă. Vedem care sunt realizările pe subiectul reformei justiției, combaterii corupției. Sunt reforme peste reforme, ne-am împotmolit. Dacă PSDE era la guvernare era să fie adoptată o strategie ca să fie clar ce acțiuni urmează a fi întreprinse. Acum vedem o improvizare zilnică, niște acțiuni haotice. Nu există o viziune clară ce trebuie de făcut și cine trebuie implicat. Nu poți face o reformă fără a implica toți actorii în acest proces. Potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția, în orice reformă trebuie să existe consens larg între partidele politice și să fie implicată și societatea, per ansamblu. În procesul de reformă a justiției n-am văzut acest consens”, a mai spus vicepreședintele PSDE.
Astăzi, Parlamentul European urmează să voteze o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul acestui an. Totuși, decizia finală este luată prin consens de către Consiliul European în baza raportului Comisiei Europene.