Epidemia de oreion ar fi putut fi evitată, consideră fostul ministru al Sănătăţii, Mihai Magdei
Epidemia de oreion din R. Moldova ar fi putut fi evitată, consideră fostul ministru al Sănătăţii, Mihai Magdei. Cauza reală a izbucnirii epidemiei rezidă în mai multe greşeli în activitatea Ministerului Sănătăţii şi Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNŞPMP) în perioada anilor 2006-2007, a declarat pentru Info-Prim Neo ex-ministrul, doctor habilitat în ştiinţe medicale.
Mihai Magdei combate afirmaţiile unor specialişti precum că rădăcinile acestei epidemii pornesc din anii 90. Mai mulţi medici responsabili au declarat că boala a afectat în special tinerii cu vârstă de la 15 la 29 ani, care nu au fost incluşi în programul de vaccinări în anii 89-90 şi până în 2001. Fostul ministrul al Sănătăţii susţine, însă, că toate consecinţele crizei sistemului medical din anii 90 au fost lichidate încă în 2000-2001. Copii care au contractat parotidita în acest an, nu au fost revaccinaţi de la 2004 încoace, spune ex-ministrul.
Totodată, Mihai Magdei este de părere că epidemia ar fi putut fi oprită în scurt timp şi nu s-ar fi ajuns la un număr de peste 13 mii de bolnavi, înregistrat până la acest moment, dacă revaccinarea începea la timp. Apreciind adecvat situaţia la apariţia primelor cazuri, MS ar fi putut comanda vaccinul şi petrece revaccinarea deja în noiembrie-decembrie. Lipsa mijloacelor financiare pentru imunizare contra oreionului, invocată de Guvern, nu constituie un argument, atâta timp cât în 2006 pentru imunizarea contra gripei s-au alocat 10 mln lei, iar în 2007 – 17 mln lei. Pe lângă aceasta, Programul naţional de imunizări adoptat de către Guvern în 2006, a avut acoperire financiară doar la nivel de 80%.
Chiar dacă târzie, revaccinarea este absolut necesară, susţine Mihai Magdei, pentru a evita izbucnirea unei noi epidemii peste patru ani. Medicul apreciază că epidemia va mai dura încă 1-1,5 luni până când vor începe revaccinările în masă. Primele 40 mii de doze au ajuns deja la Chişinău, alte 40 mii sunt aşteptate până la sfârşitul săptămânii viitoare.
Potrivit fostului ministru al Sănătăţii toate greşelile pornesc din 2005, când în urma unor schimbări structurale a fost lichidată funcţia de viceministru medic-şef sanitar de stat, care era numit de către Guvern. Din acel moment, medicul-şef sanitar de stat, totodată şi director al CNŞPMP, era numit de către ministrul Sănătăţii, nu mai participa la luarea deciziilor şi înaintarea propunerilor în Guvern, nu mai era membru al consiliului colegial al MS. Aceasta a făcut ca propunerile specialiştilor CNŞPMP încă din 2006 de a procura vaccinul contra oreionului să fie neglijate. Coincidenţă sau nu, în luna noiembrie 2007 s-a revenit la funcţia de viceministru medic-şef sanitar de stat, în care a fost numit de către Guvern Sergiu Raţă. Anume el a luat atitudine în problema epidemiei de oreion, spune Mihai Magdei.
Parotidita epidemică (oreion) se transmite prin cale aeriană, în timpul tusei, strănutului şi vorbirii cu omul bolnav. Perioada de incubaţie a bolii este de 2-3 săptămâni, mai frecvent 15-19 zile. Perioada de contagiozitate are loc în ultimele 2-3 zile ale perioadei de incubaţie şi 9 zile de la debutul bolii. Simptomele clinice ale bolii sunt temperatura până la 38-40 0C, cefalee, slăbiciuni, intoxicaţie, tumefierea glandelor salivare, care sunt dureroase. Peste 3-7 zile de la debutul bolii apar complicaţii de meningită, pancreatita, miocardită, orhită, care provoacă sterilitatea,etc.
Profilaxia oreionului se efectuează prin imunizări la vârsta de 12 luni şi 6-7 ani concomitent cu vaccinul antirujeolic şi antirubeolic (vaccinul ROR). În Moldova vaccinarea contra oreionului a copiilor cu vârsta de 12-15 luni a fost implementată în 1983. În anii 90, în timpul crizei economice, a fost înregistrată şi o criză de vaccinuri, ceea ce a dus la o creştere epidemiologică a morbidităţii prin oreion în 1996-1997. În anul 2000 s-a constatat că o singură doză de vaccin este insuficientă şi s-a introdus vaccinarea repetată la vârsta de 7 ani.