Energia regenerabilă, mai ieftină şi mai „prietenoasă” cu mediul înconjurător

Afacerea combustibilului solid din biomasă este profitabilă pentru acel producător care nu cumpără materia primă din care sunt fabricate brichetele, au declarat specialiştii din domeniu în cadrul Forumului Naţional Bioenergetic organizat astăzi, 18 iulie, la Chişinău. Oficialii prezenţi la eveniment au remarcat că în Moldova încă nu este încetăţenit conceptul energiei durabile. Până la sfârşitul anului, Guvernul urmează să promoveze o iniţiativă prin care statul va oferi susţinere producătorilor de combustibil solid, transmite IPN.

Viceministrul economiei, Tudor Copaci, a spus că, faţă de anul 2010, numărul de producători de combustibil solid a crescut de la câteva zeci de persoane la peste 100. Moldova este la începutul unui consum de acest tip de energie regenerabilă şi acest segment necesită mai multă promovare, pentru a atrage cât mai mulţi consumatori. „Deja 120 de companii naţionale producătoare de biocombustibil aprovizionează peste 170 de instituţii ce folosesc sistemele de încălzire pe biomasă, iar numărul lor este în creştere”, a precizat oficialul.

Viceministrul mediului, Dorin Duşciac, a declarat pentru IPN că utilizarea energiei regenerabile va diminua din consumul energiei neregenerabile, care are surse mai poluante şi cu un impact mai negativ asupra mediului înconjurător. „Bioenergetica nu este doar un sector în plină dezvoltare al economiei naţionale, ci aduce şi o contribuţie directă la păstrarea ecosistemului”, a menţionat viceministrul.

Nicolae Zaharia, specialist superior în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Energie şi biomasă,  a spus că cele mai multe probleme pe care le întâmpină producătorii de combustibil solid sunt legate de aprovizionarea cu materie primă, dar  lipsa încrederii cetăţenilor faţă de energia durabilă.

Directorul grădiniţei din satul Cotiujeni, raionul Briceni, Valentina Ursu, beneficiar al Proiectului Energie şi Biomasă, a spus că a instalat două cazane pe biomasă pentru grădiniţa şi şcoala din localitate. „Este un combustibil ecologic şi mai ieftin decât celelalte resurse pe care le utilizam înainte, gaz şi sobele cu cărbuni. În plus, este şi mai ieftin decât lemnul şi arde mai mult timp. Dacă cu lemne puterea de încălzire este de 2700 kilocalorii, la cazanele cu biomasă este de 4000 kilocalorii. Noi economisim 45% din facturile pe care le aveam înainte”, a spus Valentina Ursu.

Producătorul de combustibil solid din biomasă, Alexandru Ciundu, a spus că cei care instalează cazanele pe biomasă trebuie să fie asiguraţi pe parcurs cu combustibil, pentru că sunt agenţi economici intermediari care pun adaos la tona de combustibil solid şi o vând mai scump.

Forumului Naţional Bioenergetic a fost organizat de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică pentru crearea unei platforme durabile de discuții, cu identificarea soluţiilor pentru problemele din sector.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.