În primele 3 trimestre ale anului curent, consumul de gaze naturale a scăzut cu 6,8%. Raportat la lei, se poate vorbi de o economie de aproape 240 de milioane de lei. Aceste date au fost comunicate de Mihail Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Mihail Stratan spune că astăzi sunt disponibile deşeuri agricole pentru producerea a circa 500 de mii de tone de combustibilului de biomasă solid. „Valorificăm doar 10% din ele, asta ar fi 50 de mii de tone. Astăzi, pe piaţa Republicii Moldova activează peste 100 de companii producătoare de combustibil din biomasă solid şi biomasa este cel mai larg utilizată astăzi în Republica Moldova. Dacă am fi capabili să utilizăm toată biomasa pe care o avem la dispoziţie, am înlocui circa jumătate din importurile de gaze naturale anuale”, spune directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.
Mihail Stratan are certitudinea că tot combustibilul produs din biomasă va fi destul pentru cei care vor să se reorienteze sau să-şi reutileze centralele de termificare pe cazane cu biomasă. „Acum vedem că avem o producere mai mare decât anii precedenţi şi preţul în acest an a scăzut la acest produs”, a specificat şeful Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.
Anterior, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că în Europa este o cerere foarte mare de peleţi care încă nu este acoperită, respectiv mai mulţi oameni din Moldova ar putea să-şi facă afaceri în domeniu.