Eneko Landaburu: Dialogul RM–UE a devenit deosebit de intens şi prodigios
Dialogul R. Moldova – UE a fost, în ultima perioadă, deosebit de intens şi prodigios şi a generat importante rezultate practice, a declarat Eneko Landaburu, Director General pentru Relaţii Externe în cadrul Comisiei Europene, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Vladimir Voronin, se spune într-un comunicat al Preşedinţiei.
Printre realizări, Landaburu a menţionat adoptarea Planului de Acţiuni RM–UE, inaugurarea Reprezentanţei permanente a Uniunii şi Delegaţiei Comisiei Europene, demararea activităţii Misiunii UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană, al cărei oficiu a fost deschis şi la Chişinău, şi, nu în ultimul rând, creşterea considerabilă a volumului asistenţei UE pentru RM. Toate aceste acţiuni, care s-au produs într-un interval de timp relativ scurt, constituie probe elocvente ale interesului reciproc al RM şi UE pentru apropiere, a conchis demnitarul european.
La rândul său, şeful statului a salutat sporirea frecvenţei vizitelor întreprinse de demnitarii UE la Chişinău, apreciindu-le drept extrem de utile şi productive pentru traducerea în viaţă a intenţiilor proeuropene ale RM. „Înţelegem implementarea standardelor şi rigorilor UE în primul rînd ca pe nişte acţiuni de modernizare internă a ţării, în toate domeniile vieţii”, a spus Vladimir Voronin.
La solicitarea oficialului european, şeful statului a făcut o succintă analiză a situaţiei în domeniul reglementării transnistrene. Interlocutorii au subliniat că soluţionarea politică durabilă a problemei integrităţii teritoriale a RM va rămâne şi în continuare un obiectiv-cheie al cooperării RM cu UE.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului, în cadrul întrevederii cu oficialul european, spicherul Marian Lupu a solicitat susţinerea RM în dialogul politic cu UE în vederea negocierii unui nou program de asistenţă tehnică, a unui nou regim comercial, precum şi a unui nou aranjament politic în relaţiile bilaterale după expirarea Acordului de Parteneriat şi Cooperare. Potrivit spicherului, actualul mecanism de asistenţă a UE pentru RM, TACIS, nu răspunde obiectivelor stipulate în Planul bilateral de Acţiuni. Totodată, a mai menţionat Lupu, un nou regim comercial, prin acordarea sistemului de Preferinţe Comerciale Autonome, ar contribui esenţial la atenuarea efectelor economice negative ale aderării României şi Bulgariei la UE, state care vor fi obligate să anuleze în scurt timp Acordurile de Liber Schimb cu RM.
Spicherul, de asemenea, a informat oficialul european despre acţiunile întreprinse de Parlament în vederea ajustării legislaţiei naţionale la normele europene şi reformării sectoarelor de importanţă strategică pentru societate. În context, Lupu a menţionat că în decursul lunii iulie Legislativul va prezenta un raport de analiză a implementării Planului de Acţiuni RM–UE pe care îl va difuza ulterior instituţiilor europene.
La rândul său, Eneko Landaburu a reafirmat susţinerea Uniunii Europene pentru realizarea reformelor democratice pe dimensiunile social-politică şi economică, consolidarea eforturilor democratice şi menţinerea direcţiei corecte de dezvoltare. Oficialul european a subliniat în acest sens rolul important care îi revine organului legislativ în promovarea reformelor democratice.
Directorul General pentru Relaţii Externe în cadrul Comisiei Europene, Eneko Landaburu s-a aflat în vizită oficială la Chişinău în perioada 13-14 iulie.