Emmanuel Macron: Să sprijinim Moldova este o datorie morală

Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune Republica Moldova suportă în urma războiului din Ucraina numeroase consecințe din punct de vedere umanitar, economic, energetic etc. Și toate statele sunt îngrijorate de aceste aspecte. Să lași Moldova să sufere este egal cu a hotărî că Europa nu mai este fidelă valorilor sale. Or, angajamentele arată că Europa va continua să avanseze pe calea solidarității cu Republica Moldovei. Declarațiile au fost făcute la conferința de presă susținută după cea de-a treia Conferinţă internaţională a donatorilor pentru Republica Moldova, transmite IPN.

„Vă invit să participăm la acest sprijin pentru Moldova, trebuie să fim coerenți, este o datorie morală. Cei care cred în Europa și valorile noastre trebuie să cunoască că în acest moment situația economică din Moldova este folosită de către ruși și partizanii lor pentru a destabiliza situația… Suntem angajați să ajutăm cu 26 de milioane de euro. Am hotărât să aducem din ce în ce mai mulți bani pentru Republica Moldova, pentru companii. Dăm mai mult de o sută de milioane de euro. Am hotărât, inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiați – acces la învățământ, alimentație. Două milioane de euro sunt mobilizați pentru a ajuta reformele publice în materie de energie”, a menționat Emmanuel Macron.

Potrivit președintelui francez, chiar de la începutul războiului,  Franța, Germania și România, au hotărât să lanseze această inițiativă pentru a ajuta Republica Moldova să facă față consecințelor războiului din țara vecină. Primele două reuniuni, de la Berlin și București, au permis să mobilizeze comunitatea europeană pentru a reafirma hotărârea pentru a sprijini Republica Moldova.

„Astăzi, 34 de țări și 15 organizații au răspuns apelului de a ajuta Republica Moldova. Această prezență nervoasă la nivel foarte înalt arată cât de mare este mobilizarea pentru Republica Moldova și vă mulțumesc. Dincolo de această mobilizare, prezența noastră spune două lucruri. În primul rând despre rezultatele concrete care au fost obținute și pe care trebuie să le continuăm. De asemenea, este vorba despre faptul că nu avem dreptul să cedăm”, a mai spus Emmanuel Macron.

Prima conferință a donatorilor a avut loc la Berlin în aprilie, iar a doua la București în iulie. S-au adunat în total 600 de milioane de euro pentru asistență. Următoarea reuniune similară va avea loc anul viitor la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE