Republica Moldova poate conta pe un răspuns operativ la cererea sa de aderare la UE. Următoarele săptămâni ne vor permite să furnizăm un răspuns clar Republicii Moldova, care merită acest răspuns, ținând cont de situația geopolitică în materie de securitate și umanitară, a declarat la Paris președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul unei înrtevederi cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu, scrie Mediafax în pagina electronică, citată de IPN.
„Agresiunea inacceptabilă comisă de Rusia împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni, și mai ales pentru Republica Moldova, întrucât recentele incidente produse în regiunea transnistreană arată că o extindere a conflictului nu poate fi exclusă”, a subliniat președintele Franței.
Potrivit unui comunicat de presă al Președinției de la Chișinpu, Maia Sandu a menționat că mizează pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE. „Acest gest va semnaliza societății noastre și autorităților că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susținute”, a mai spus președinta Maia Sandu la întrevederea cu președintele Republicii Franceze.
Maia Sandu și Emmanuel Macron au discutat la Paris și situația de securitate din regiune, în contextul războiului din Ucraina, dialogul bilateral moldo-francez și agenda europeană a Republicii Moldova. Șefa statului i-a mulțumit liderului de la Élysée pentru susținerea oferită de Franța în gestionarea fluxului de refugiați ucraineni. Totodată, Maia Sandu a apreciat crearea, în luna aprilie, a Platformei de sprijin pentru Moldova, menită să ajute Republica Moldova să depășească urmările războiului din Ucraina, ale inflației și crizei energetice și să continue reformele inițiate.
Cei doi șefi de state au abordat și subiectul creării Agenției Franceză pentru Dezvoltare în Republica Moldova. Instituția urmează a fi inaugurată în curând la Chișinpu și va sprijini proiecte importante în domeniul energetic și cel al irigării, aprovizionării cu apă și canalizare, al împăduririi. Un alt proiect abordat a fost modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va permite conectarea la rețeaua feroviară europeană. Cu acest prilej, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova își dorește să consolideze dialogul dinamic cu Franța, în beneficiul cetățenilor.
Cei doi șefi de state au vorbit despre proiectele bilaterale moldo-franceze lansate în ultimul an în mai multe domenii. „Apreciem cooperarea pentru identificarea și confiscarea activelor furate din Moldova”, a spus Maia Sandu.