Nivelul de poluare a aerului în orașele din Moldova, în special în Chișinău, este unul alarmant, iar principala sursă de poluare este transportul. În aceste condiții, specialiștii atenționează că substanțele, care se conțin în gazele de eșapament emanate de mașini, pot provoca boli respiratorii și cardiace. Constatările au fost prezentate în cadrul mesei rotunde, organizate, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, marcată pe 5 iunie, transmite IPN.
Prezent la eveniment, ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, a declarat că principalele surse de poluare în Republica Moldova sunt transportul și deșeurile. „Cea mai mare problemă este factorul uman. E necesar să conștientizăm efectele negative. Anual 244 de mii de tone de poluanți ajung în atmosferă. Vedem o tendință de creștere a volumului de deșeuri”, spune Nicolae Ciubuc.
Conform Strategiei de mediu pentru perioada 2014-2023, unul dintre obiectivele autorităților este crearea sistemului de management integrat al calității mediului. Documentul prevede reducerea emisiilor de poluanți în atmosferă cu 30% până în anul 2023.
În cadrul evenimentului, s-a menționat că Guvernul Suediei va oferi un grant din care Serviciul Hidrometeorologic de Stat va procura echipamente pentru stabilirea calității aerului. Conform Violetei Bălan, șefa adjunctă a SHS, va fi creat un laborator, iar cu ajutorul acestuia vor putea fi depistate cele mai poluate zone din țară.
Conform unui raport elaborat de Organizația Mondială a Sănătății, nouă din zece oameni de pe glob respiră aer poluat, iar aproximativ șapte milioane de persoane din lume mor din cauza bolilor provocate de poluarea aerului. La nivel mondial, principalele surse de poluare sunt transportul, industria și deșeurile.