Emigrarea masivă a tinerilor este critică pentru industria IT din R. Moldova, experţi
Emigrarea masivă a tinerilor este critică pentru industria IT din R. Moldova, susţin specialişti ai „Pentalog CEO”, companie specializată în consultanţa şi ingineria sistemelor informatice. Potrivit acestora, Moldova poate deveni o ţară cu mari oportunităţi, dar e nevoie de schimbări, inclusiv în programele universitare, transmite Info-Prim Neo.
„2009 este un an crucial pentru R. Moldova. Am înţeles asta chiar de la începutul anului. Pe de o parte, din cauza crizei economice care afectează, dar şi din cauza alegerilor. Mulţi tineri din sectorul IT s-au văzut obligaţi să emigreze”, a spus într-o conferinţă de presă vineri, 7 august, Frederic Lasnier, preşedintele companiei cu capital străin „Pentalog CEO”, prezentă în R. Moldova de 5 ani.
„Pentalog” a implementat proiecte în Vietnam, România şi R. Moldova.
„Acest fenomen de emigrare este în continuă accelerare în R. Moldova, în timp ce în alte ţări constatăm o diminuare a lui”, a mai spus Lasnier.
Pentalog a comparat salariile angajaţilor din agenţiile sale din Chişinău, Iaşi, Braşov şi Sibiu şi au constatat că salariile inginerilor din R. Moldova sunt identice cu cele ale inginerilor români din aceste oraşe. „Totuşi, nimeni nu mai părăseşte România pentru o alta ţară. Niciunul din cei 250 de angajaţi din România nu a plecat anul trecut!”, a remarcat Frederic Lasnier.
Reprezentanţii Pentalog spun că în urma unor discuţii cu liderii celor mai mari companii IT din R. Moldova, toţi au confirmat tendinţa de a pleca. „Dacă acest fenomen va continua în acest ritm, existenţa unui sector IT moldav, puţin cunoscut în lume, dar performant la etapa actuală, ar putea fi ameninţat în următorii 5 ani”, a remarcat Lasnier.
În acelaşi timp, conducerea „Pentalog” a mai spus că oficiul din R. Moldova se dezvoltă bine. În plină criză efectivul întreprinderii a crescut cu 30%. „Grupul Pentalog şi eu însumi am ales să investim în această ţară şi să o reprezentăm în afara frontierei sale. Avem 100 de angajaţi care sunt implicaţi în proiecte de anvergură şi nu avem de gând să ne oprim aici, ba din contra. Credem că se poate face ceva în această ţară şi că ea îşi are locul în ansamblul naţiunilor IT”, a spus el.
Lasnier consideră că avantajele pe care le are R. Moldova în acest caz este poziţia geografică a ţării, cunoaşterea satisfăcătoare a limbilor străine de către specialiştii moldoveni şi piaţa liberă.
Serghei Goloborodico, directorul oficiului „Pentalog” din R. Moldova, a spus că această companie colaborează eficient cu Universitatea Tehnică din Moldova şi că şi-ar dori o colaborare şi cu Universitatea de Stat. „Noi organizăm stagieri pentru studenţii acestei universităţi, însă este nevoie şi de un progres din partea instituţiei, pentru că noi nu putem face tot lucrul facultăţilor specializate în acest domeniu”, a spus Goloborodico.