Embargoul pentru vinurile şi divinurile moldoveneşti impus de Federaţia Rusă va fi depăşit mai uşor de către producători, dar poate duce la micşorarea preţului de cumpărare a strugurilor tehnici. De această părere este preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, Alexandru Slusari, solicitat de IPN.
„În 2006 peste 70% din toate vinurile moldoveneşti se duceau în Rusia, acum doar 28% din vinuri şi 22% divinuri. În această perioadă o bună parte din vinificatori au reuşit să-şi diversifice pieţele de desfacere. Impactul nu va fi la fel de distructiv”, a subliniat liderul patronatului din agricultură.
Alexandru Slusari spune că este evidentă componenta politică a acestei decizii, mai ales că anterior Ghenadi Onişenko, şeful Rospotrebnadzor-ului, a lăudat public vinurile moldoveneşti.
Ion Luca, preşedintele Asociaţiei micilor producători de vinuri din Moldova, consideră că această decizie nu este determinată de calitatea vinului. „Vinificatorii s-au adaptat, vom mai lucra şi vom căuta alte pieţe. În Moldova mai sunt vinificatori care exportă preponderent în Rusia, dar nu este o situaţie ca unii să falimenteze. În 2006 a fost dată o lecţie importantă şi vinificatorii s-au asigurat cu o piaţă de desfacere mai largă”, a spus liderul micilor producători de vinuri.
Federaţia Rusă a impus embargo pentru producţia alcoolică moldovenească, motivând prin calitatea proastă a acesteia.