Elveția oferă Moldovei 2 milioane de franci pentru gestionarea crizei refugiaților

Elveția oferă o contribuție de 2 milioane de franci pentru fondul special creat de Guvern pentru gestionarea fluxului refugiaților în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, în cadrul unei conferințe comune cu președintele Maia Sandu, la Chișinău, transmite IPN.

Elveția contribuie și cu ajutor umanitar. Au fost livrate 20 de tone de ajutor umanitar și au fost delegați experți care ajută la crearea structurilor necesare de gestionare a fluxului refugiaților.

Ignazio Cassis a mai spus că Elveția este gata să-și deschidă piețele pentru producătorii moldoveni și dorește să aibă un acord de liber schimb cu Moldova.

În altă ordine de idei, președintele Confederației Elvețiene, a declarat că atacul militar rus cauzează suferințe teribile în Ucraina, plasează Europa în fața unei provocări teribile. În realitățile prezente, este impresionată solidaritatea de care dau dovadă moldovenii față de ucraineni. Oficialul a adus mulțumiri și pentru susținerea acordată Ambasadei Elveției din Ucraina, angajații căreia urmează să fie dislocați la Chișinău.

Este prima dată când un președinte al Confederației Elvețiene vine în Moldova. Ignazio Cassis a remarcat că această vizită își are importanța simbolică în contextul celor 30 de ani de stabilire a relațiilor diplomatice.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a adus instabilitate și multă durere oamenilor din țara vecină. Din prima zi a conflictului, Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară și a chemat la restabilirea păcii. Republica Moldova a deschis hotarele sale pentru a adăposti oamenii din țara vecină, care fug de război. Peste 360 de mii de oameni din Ucraina au intrat în Republica Moldova din 24 februarie. Aproximativ 100 de mii au rămas aici.

Moldovenii ajută refugiații din Ucraina cu inima deschisă, dar au resurse limitate și numărul mare al refugiaților pune presiune pe sistemul de stat și pe capacitățile țării. Moldova a cerut ajutorul partenerilor, al comunității internaționale, pentru sprijin în gestionarea fluxului de refugiați, dar și în relocarea refugiaților care doresc să plece mai departe. Șefa statului a mulțumit Elveției pentru ajutorul umanitar destinat refugiaților ucraineni, dar și pentru sprijinul oferit comunităților locale din Moldova care găzduiesc refugiați, prin intermediul programului Migrație pentru Dezvoltare.

Legat de aspectele economice, Maia Sandu a remarcat că importatorii și exportatorii legați de piețele din Est suferă pierderi mari. Moldova ratează investiții. Securitatea economică a regiunii rămâne complicată. Deschiderea piețelor alternative,  cum ar fi cea a Elveției, pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului ar fi un gest de sprijin clar pentru antreprenorii din Moldova. Semnarea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, Asociației Europene a Liberului Schimb, ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești.

Republica Moldova a ales calea dezvoltării democratice, după model european, și își dorește construirea unei țări competitive, prospere și inovatoare, o țară care investește în oamenii săi. În acest sens, preluarea bunelor practici și experienței Elveției este foarte utilă pentru Moldova, a mai spus șefa statului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.