Elveţia îşi reconfirmă angajamentul pentru sectorul de apă şi sanitaţie din Moldova

Confederaţia Elveţiană îşi reconfirmă angajamentul de a susţine Republica Moldova în implementarea modelelor inovatoare de sanitaţie şi aprovizionare cu apă în toate regiunile ţării. În următorii patru ani, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) îşi propune să promoveze proiecte care vor oferi pentru încă cel puţin 60 de mii de persoane acces la apă potabilă de o calitate mai bună, iar mai multe şcoli vor fi dotate cu sisteme de sanitare moderne, transmite IPN cu referire la un comuniat de presă al SDC.

Şefa Departamentului cooperare cu ţările CSI al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, Veronique Hulmann, spună că organizaţia va susţine aceste proiecte pentru că mai mult de 45% din populaţia Republicii Moldova, în special din mediul rural, nu are acces la apă potabilă.

Elveţia a investit până acum 18 milioane de euro pentru proiecte de aprovizionare cu apă potabilă şi de sanitaţie în Republica Moldova. Mai mult de 36 de mii de oameni din 22 de sate au obţinut acces la apă potabilă de calitate. Condiţiile igienice s-au îmbunătăţit în 18 şcoli şi 140 de gospodării datorită utilizării toaletelor ecologice.

De asemenea, patru staţii de epurare funcţionează în satele Cristeşti, Iurceni, Drăguşenii Noi şi Negrea. Altele trei deservesc grădiniţa din Brătuleni, azilul de bătrâni din Sărata Galbenă şi penitenciarul de la Rusca. În prezent, 8 sisteme de apă şi 23 de toalete ecologice de tip EcoSan sunt construite în raioanele Cahul, Leova şi Sîngerei.

În perioada 2008-2012 au fost implementate sisteme mici de aprovizionare cu apă din surse locale şi grupuri sanitare uscate de tip EcoSan pentru şcoli şi gospodării individuale şi staţii de epurare biologică a apei reziduale „zone umede construite”. Astfel de proiecte au fost realizate în raioanele Hânceşti, Nisporeni, Ungheni, Străşeni şi Ialoveni, fiind co-finanţate de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare, consiliile raionale, locale şi de membrii comunităţilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.