Elita a fost în măsură să genereze un model propice de dezvoltare economică, Valeriu Lazăr

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, consideră că elita politică şi economică din Moldova a fost în măsură să genereze un model de dezvoltare economică  care corespunde posibilităţilor şi resurselor ţării şi care poate îmbunătăţi substanţial nivelul de viaţă al cetăţenilor. Oficialul a făcut declaraţiile într-un interviu pentru Radio Moldova, transmite IPN.

„Pe parcursul anilor de independenţă, ne-am tot frământat, au fost propuse şi chiar încercate modele diverse – de la liberalizarea totală a economiei la intenţia utopică de a reconstrui sistemul de gestionare a economiei pe care l-am avut pe timpul sovietic. Astăzi cred că ne-am apropiat mai mult de acel model pe care trebuie să-l urmăm pentru a avansa”, a subliniat oficialul.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, modelul identificat se bazează pe crearea unui mediu favorabil de afaceri, care ar permite atragerea investiţiilor străine şi locale, crearea  locurilor de muncă şi producerea mărfurilor şi serviciilor competitive pentru export şi piaţa locală. Unul dintre obiectivele principale ale Guvernului este crearea locurilor noi de muncă.

„În 22 de ani foarte mulţi cetăţeni au plecat acolo unde sunt condiţii bune. Dacă e să descifrăm ecuaţia cu crearea locurilor de muncă, aceasta însemnă să atragem investiţii pentru a amenaja aceste locuri de muncă, ca să existe condiţii normale, să fie bine remunerate. Acesta se face cu investiţii. Iar pentru atragerea investiţiilor trebuie să lucrăm  în permanenţă, să eliminam tot felul de bariere şi atunci vor veni acasă şi o parte din oamenii plecaţi”, a mai spus vicepremierul.

Valeriu Lazăr spune că, prin aplicarea acestui model, la  Bălţi au fost create 3000 de locuri noi de muncă, la Ungheni – peste o mie. Sunt diverse proiecte realizate de oamenii de afaceri străini şi locali în sectorul agrar, proiecte de dezvoltare regională. „Atunci când există o  conlucrare între autorităţi şi mediul de afaceri, problema locurilor noi de muncă poate şi va fi soluţionată”, a conchis vicepremierul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.