Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a prezentat în şedinţa Guvernului o informaţie privind acţiunile întreprinse în ultimele trei luni în contextul Foii de parcurs pentru eliminarea constrângerilor pentru mediul de afaceri, aprobată în septembrie anul trecut.
Oficialul a menţionat modificarea Codul Fiscal în parte ce se referă la termenul de achitare a TVA şi a taxei vamale. Noul termen este stabilit în limita a 180 de zile la importul materiei prime, materialelor, accesoriilor, ambalajului primar şi articolelor de completare care se utilizează la fabricarea în exclusivitate a mărfurilor pentru export.
Totodată, s-a obţinut reducerea cu 3,5% şi, respectiv, 6%, comparativ cu începutul anului a controalelor fizice la import şi export. A fost stabilit timpul maxim de 20 de minute pentru vămuirea declaraţiilor vamale pe culoarul verde de vămuire şi a fost extins programul de muncă la 11 posturi vamale, care acum activează pe parcursul întregii săptămâni, între orele 8.00 – 20.00.
A fost eliminată procedura de deschidere a unui cont bancar temporar şi depunerea în el a cel puţin 40% din capitalul social al societăţii în cadrul procedurii de lansare a unei întreprinderi. Se implementează serviciului e-Licenţiere. Iar procedurile de obţinere a actelor permisive în construcţie au fost simplificate. S-a redus numărul de proceduri – de la 26 la 12. Durata obţinerii actelor permisive a scăzut de la 291 la 70 de zile, iar costurile s-au micşorat de la 17270 la 5329 lei.
„Cele mai mari dificultăţi au fost identificate în procesul de instituire a „ghişeelor unice” în cadrul autorităţilor emitente de acte permisive. Din cele 57 de acte permisive pentru care urmează a fi instituite obligatoriu ghişee unice de către 15 autorităţi, la situaţia din 15 mai curent au fost elaborate regulamente de funcţionare doar de către 9 instituţii pentru 26 de acte permisive”, a remarcat ministrul economiei.
Valeriu Lazăr a subliniat necesitatea de a consolida activitatea comună a Cancelariei de stat şi a ministerelor în promovarea actelor normative şi proiectelor de legi. Oficialul s-a referit la revizuirea legislaţiei muncii în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri, elaborarea mecanismului „un singur cont al contribuabilului” şi revizuirea în continuare a unor prevederi depăşite în legislaţia fiscală.