Eliberarea lui Anton Malîșev, parte din condițiile impuse de Chișinău

Eliberarea lui Anton Malîșev din custodia structurilor transnistrene, după doi ani de detenție, face parte din condițiile impuse de Chișinău și îndeplinite de Tiraspol. Informația a fost confirmată de comunicatoarea Biroului politici de reintegrare, Mariana Sarî, transmite IPN.

Un comunicat de presă al Biroului precizează că situația lui Anton Malîșev a fost monitorizată îndeaproape de vicepremierul pentru reintegrare și Biroul politici de reintegrare, fiind întreprinse toate acțiunile necesare pentru restabilirea drepturilor și libertăților acestuia.

„Această reușită se datorează, de asemenea, conlucrării eficiente cu Reprezentanța Oficiului Avocatului Poporului din Varnița, delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunea OSCE în Republica Moldova și alți parteneri internaționali, care au avut un rol determinant în soluționarea acestui caz”, precizează sursa citată.

Chișinăul insistă pe eliberarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova care continuă să fie deținuți ilegal în regiunea transnistreană, fiind menționați cetățenii Ermurachi M., Menzarari S., Dimov Al., Zaharov O., Kuzmiciov Gh., Pogorlețchii V., Derebcinschi S.

„Fiecărei persoane trebuie să-i fie asigurat dreptul de acces la justiție, înfăptuită conform legii în instanțe de judecată constituite prin lege”, se mai arată în comunicat.

Asociația Promo-LEX, care l-a asistat pe Anton Malîșev, spune că acesta a fost răpit pe 8 februarie 2023 și supus unui proces penal la Tiraspol, fiind ulterior deținut în condiții inumane. „În această perioadă, sănătatea sa s-a deteriorat grav, fără acces la îngrijiri medicale adecvate. Condițiile precare de detenție au dus la pierdere drastică în greutate și afectarea stării sale generale”, notează Promo-LEX.

Eliberarea deținuților politici este una din solicitările Chișinăului care au stat la baza înțelegerilor de a permite livrarea gazelor în regiunea transnistreană.  „Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care să demonstreze deschidere: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active)”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.