Elevii care vor lua una sau mai multe note insuficiente la examenele de bacalaureat vor putea susține probele picate de mai multe ori pe an, până când le vor promova. Pentru examenele repetate vor achita o taxă, care va fi stabilită anual de către Ministerul Educației şi va fi calculată în funcţie de costurile aferente organizării examenului de BAC. Prevederile se regăsesc într-un proiect de modificare a Codului Educației, înaintat de către deputații din Grupul Parlamentar Popular European, transmite IPN.
În nota informativă a proiectului se menționează că, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Curriculum şi Evaluare, în anul 2017, din totalul de 18 mii de candidaţi au promovat examenul de bacalaureat 11 mii, ceea ce constituie 60,34%. Deși tendința din ultimii ani este una pozitivă, totuși încă un număr mare de elevi nu reușesc să promoveze acest examen.
Candidații care au luat la una sau mai multe probe de examen note mai mici de „5” în sesiunea de bază au dreptul să susțină repetat probele de examen. Cei care nu reușesc nici în sesiunea repetată au posibilitatea să o facă în următorii doi ani (sesiunea de bază şi repetată). În cazul în care nu reușesc, toate notele pozitive obținute la alte materii se anulează şi elevul trebuie să dea din nou examenul, în regim de externat, chiar şi la obiectele la care a obținut note pozitive.
Deputații consideră nejustificat termenul de un an de așteptare. Aceștia mai menționează că posibilitatea de a susține examenul de bacalaureat ar trebuie să fie creată şi pe parcursul anului, nu doar în perioada de vară.