Elevii şi profesorii sunt invitați să participe la prima ediţie a concursului național „Unitate prin diversitate”. Organizatorii – reprezentanți ai asociațiilor obștești „Lumina cunoaşterii” şi AGIroMD – au oferit detalii despre concurs în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.
„Unitate prin diversitate” este o competiție națională în domeniul educației civice, reprezentând segmentul „Istoria şi cultura civilizațiilor europene”, a declarat Mariana Marin, președinta Asociației generale a învățătorilor din România, filiala din Moldova – AGIroMD.
Organizatorii își propun să atragă în competiție elevi începând cu clasa a treia până la studenți, în cadrul diferitor secțiuni de vârstă. Concursul va avea două probe. Proba A este un test cu 20 de întrebări, iar pentru a trece în etapa B, care este o probă de creație, trebuie să obții minimum 5 puncte la prima probă. Pentru înscriere participanții trebuie să completeze formularul de pe blogul concursului: luminacunoasterii2017.blogspot.com, până pe 15 martie. Proba A se va desfășura în perioada 15-25 martie, iar proba B se va încheia pe 9 aprilie.
Profesorul Pavel Cerbuşca a spus în cadrul conferinței de presă că societatea este divizată, iar prin concurs organizatorii îşi propun să unească oamenii. „Avem nevoie ca oamenii să se implice activ în consolidarea societății”, a menționat profesorul. Concursul este o posibilitate pentru elevi de a se manifesta prin scrierea eseurilor sau prin alte creații, punând accentul pe valorile care îi unesc.
Scopul concursului este de a diversifica metodele prin care copiii învaţă, a subliniat Vladimir Bolea, președintele asociației „Lumina cunoaşterii”. Acesta afirmă că îşi doreşte să trezească copiilor interesul pentru a studia ceva nou, în afara programului şcolar.
Cele mai bune lucrări vor fi premiate. Premiul mare este o călătorie la Bruxelles. Premiul I este un laptop. Premiul II – o tabletă, iar pentru locul III se va oferi un smartphone.
Eleva Iuliana Vârlan, membră a echipei de organizare, a îndemnat elevii să aplice la concurs deoarece au posibilitatea să-şi demonstreze cunoștințele de cultură şi istorie a Europei. Tânăra are convingerea că participanții la concurs vor avea parte o experiență frumoasă.
Lucrările tinerilor vor fi apreciate de un juriu. Fiecare lucrare poate acumula maximum 50 de puncte. Concurenții vor fi evaluați în funcție de categoria de vârstă.